De dialoog als voedend contact …….

Hartelijk dank voor het lezen van mijn vorige artikel van “de kracht van de positieve support……..”. Ik dank je voor de open belangstelling en reactie. Vandaag geef ik aandacht aan de dialoog als middel voor het maken van een diep doorvoelde verbinding met de verschillende delen van je zelf en de verbinding ervaren met je medemens, met je levenspartner.

Een dialoog is een actief proces van in gesprek gaan met de ander door middel van de doorleefde werkelijkheid van ervaringen uitwisselen in woorden en respectvol luisteren zonder oordelen. Uitwisselen wat je in het ontmoetingsveld ervaart in je zelf in de relatie met anderen. Door het gericht luisteren naar de ander de latente mogelijkheden van uitdrukking geven aan gevoelens ruimte geven en verkenning van wat aanwezig is in de beleefwereld.

Dat is met aandacht luisteren naar de ander als die onthult hoe iets beleefd wordt. Dat heeft een directe relatie met de levende wereld van de mens en het ontwikkelen van inzicht in de dagelijkse ervaringen. Wederkerigheid, een uniek aanwezig zijn, totaal vanuit echtheid en niet vanuit een rol of status. Wederzijdse verantwoordelijkheid voor het luisteren zonder oordelen. De echte dialoog kan men zelfs zwijgend voeren door middel van het attent aanwezig zijn als luisteraar.

Definitie volgens William Isaacs: “Een binnen een beschermde ruimte ervaarbaar ontmoetingsveld: ontmoeting met anderen en met zichzelf. Een plaats waar we tijd nemen om onze denk- , gevoels- en gedragspatronen, onze overtuigingen en mentale modellen bewust te worden, te observeren, te reflecteren en te onderzoeken. Een proces van inzicht en verandering”.  

De mogelijkheden zijn veelzijdig, en reiken van het eenvoudige respectvolle gesprek tot veelomvattende bewustzijnsuitbreidingen

Definitie volgens William Blake: – een reiniging der waarneming.

“Als de deuren der waarneming gereinigd worden, dan komt alles tot ons zoals het is: oneindig. Want de mens heeft zich zo ingesloten, dat hij de dingen slechts nog door de smalle tralies van zijn eigen gevangenis ziet.“

Persoonlijke noot: Ik merk dat als ik met begrip stil sta bij wat ik doe in een situatie en helder kan zien welke keuze of automatische reactie ik heb gebruikt, dan ik gewaar ben en het (reactie-)patroon herken. De herkenning in acceptatie en begrip zorgt er voor dat het patroon begripvol omvat niet meer noodzakelijk is, zonder dat ik er iets doe. Het patroon is er enkel als herinnering aan het verleden.

 

Schoonheid, zuiverheid, groei en bloei. Het leven van elke dag als een ontdekkingstocht naar meer spirituele ontplooiing in het nu. Is ons zelf een herkansing geven te genieten van wat leven is. Beter nu dan uitstellen tot morgen. Zet die eerste stap en geef jezelf de kans te ervaren hoe het is als er gewerkt wordt met dialoog zonder oordeel en je de ruimte voelt om te zijn wie je in essentie bent. In waarheid kunnen zien wat we doen heelt oude wonden.

Op 1 mei 2016 is van 10.00 tot 17.00 uur een open dag in Treignat, Frankrijk. Aanmelden is noodzakelijk. Programma op verzoek.

De open dag laat je kennismaken met de dialoog en geeft op deze dag aanzetten tot het ervaren van de wonderbaarlijke effecten van het luisteren zonder oordelen, waardoor de ruimte ontstaat om het (verborgen?) beste in de ander naar boven te laten komen. Van ervaren beperkingen in dagelijks leven naar mogelijkheden ontwikkelen van inspirerend contact op je eigen pad samen of alleen. Neem je partner eventueel mee.

Wil je info over gestalt-workshops in Thailand of in Frankrijk? Meld je dan aan met je emailadres. Wij hebben “bewust zijn” en dat ontdekken is niet ingeperkt door leeftijd of cultuur. Jij bent welkom.

Gestaltweek in Auvergne te Frankrijk van 25-06-2016 tot en met 02-07-2016. Aanmelden voor 2 mei 2016.

Gestaltweek in Khao Kalok te Thailand van 23 tot en met 30 juli 2016. Aanmelden voor 1 juni 2016.

Activiteiten en trainingen voor mensen die hun mogelijkheden tot helder contact in de situatie en het vermogen tot een voedende dialoog met de ander willen ontwikkelen. Willen ontdekken welke wijsheid verscholen liggen achter de dagelijkse reactiepatronen. Jij bent al ok en hebt de mogelijkheid te onderzoeken hoe het komt dat je dit soms niet voelt. En dan…. Terug bij de wijsheid in je zelf ………. kunt de ondernemer worden van je bestaan. Aan het roer staan………..

Ik werk met beweging, gebruik van taal, meditatie, dialoog met de delen van het zelf of de ander, expressie geven aan voelen, exploreren, helende muziek en rockmuziek, verkennen van identificaties, awareness, herkenning en in beeld brengen van leefpatronen en wat ter plekke boven komt of ingebracht,

Speel je muziek. Neem dan je instrument mee voor de avonden.

In verbinding en ik zie er naar uit om jou te ontmoeten op je pad naar het licht en de ontdekking van je kansen en mogelijkheden in dagelijks leven,

Dream Baby Dream door Bruce Springsteen: http://www.youtube.com/watch?v=06fCMfcMnqk#t=125

Evert van der Weide

Reacties zijn welkom.

N.B. Ik ben gestalttherapeut, gestalttrainer, maatschappelijk werker, maatschappelijk werkende met voortgezette opleiding: groepswerk en supervisiebevoegdheid. Ik support mensen vanaf 1980 in mijn eigen praktijk in achter-éénvolgens Den Haag tot 2007, Pak Nam Pran, Thailand t/m 2009 en daarna Treignat in Frankrijk en Khao Kalok (onder Hua Hin), Thailand tijdens de trainingen aldaar.

Indien je iets meer van mij als persoon wilt weten. Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm Al reeds 36 jaar werk ik reeds met de gestaltbenadering van leven. Zie https://www.linkedin.com/home?trk=nav_responsive_tab_home

Helder gewaar zijn ontwikkelen of heling van blokkades, oude wonden, depressie. Je zelf kunnen zijn in iedere situatie is mogelijk voor iedereen. Kom samen met anderen oefenen en ontdek. Eureka…….. Ik ben. Tot ziens in verbondenheid.

Zie het boek “Ken Uw Zelf” van Perls, Goodman en Hefferline. Uitg. Bert Bakker

“It’s surprising how many persons go through life without ever recognizing that their feelings toward other people are largely determined by their feelings toward themselves, and if you’re not comfortable within yourself, you can’t be comfortable with others.”

Sydney J. Harris

Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com In Skype: evertvanderweide en in Line: Evert of facebook: Evert van der Weide

Zie ook de website: www.degeleroos.nl

Ken je meer mensen die geïnteresseerd zijn in werken aan de eigen persoonlijke vaardigheden in contact, vriendschap of werk? Stuur deze email aan hun door of geef hun emailadres op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s