Het geheel is meer dan de som van de delen ……………….

Hartelijk dank voor het lezen van mijn vorige email en blog “De helende kracht van vrij voelen in dagbestaan…………….. “. Ik ben blij met de reacties van “inspirerende teksten” en als ik hoor dat jij er “herkenning in vind” en vandaag wil ik delen over hoe we ons gewaar zijn kunnen realiseren in wat gebeurt in het denken en voelen in het “hier en nu” en onze ongekende mogelijkheden tot aan het roer staan van ons leven meer en meer realiseren. Een boeiende trip in het ontdekken van ons zelf en hoe we omgaan met onze gevoelens ofwel verkennen hoe we deze hebben leren vertalen. Leven is een avontuur.

Vandaag wil ik graag je aandacht vragen voor het in eigen beheer nemen van eigen welzijn door te realiseren wat het betekend in de Gestaltbenadering van Fritz Perls “dat het geheel meer dan de som van de delen” in dagelijks leven. Dat is realiseren dat jij als persoon meer is dan een objectieve waarneming volgens wetenschappelijk termen. Wetenschap pretendeert de waarheid te kennen, maar kent de waarheid niet van jou als persoon. Als persoon ben jij en blijf jij uniek en kun je terugkomen bij leven in eigen beheer nemen. “Dat het geheel meer dan de som van de delen” kan ook gelden voor de persoon tegenover jou.

Nu enkele voorbeelden van dat het geheel meer is dan de delen ofwel dat jij als persoon veel meer bent dan het etiket wat iemand aan je geeft van b.v. depressief, bipolaire stoornis. In jouw denken, horen, zien, voelen en handelen sta je voortdurend in openlijke interactie (of verborgen via het denken) met de omgeving. Freud heeft de term het ego bedacht voor het geven van een naam aan die reactiewijzen, waarbij je gaat staan achter jezelf zonder te letten op de effecten voor de omgeving. Als je gewaarzijn hebt van je egoreacties dan heb jij jezelf in beheer en kun je genieten en loslaten op basis van wat werkelijk “is”. Als je geen gewaarzijn hebt van ego-reacties en hun effecten dan wordt je meegesleurd in de maalstroom van het leven.

Dan een ander voorbeeld van het geheel is meer dan de som van de delen. Een muziekstuk is gebaseerd op geschreven noten in een bepaalde volgorde en het afspelen van die noten in deze volgorde geeft een doods geluid. Pas op het moment dat deze noten vertolkt worden met begeestering, rithme, klank en gevoel ontstaat er een harmonie die jou tot in het hart kan raken.

Dan mijn voorbeeld: Jij bent als een diamant met talloze facetten. Als een facet bedekt is met stof en je wordt daarop afgerekend door de omgeving dan wordt de ware schoonheid en puurheid van jou niet gezien. Laten we dat laagje stof maar omschrijven als een versleten reactiepatroon wat niet meer in het nu past. Als je weer gewaar bent dat je het nodig hebt gehad en dat het dienstbaar is geweest in het verleden, dan kun je in het nu weer gaan stralen als het licht wat je in oorsprong bent in een nieuwe manier van leven.

Een werkelijk deskundige assisteert enkel in hoe jij je zelf weer kunt ontdekken. Jouw voelen geeft in de interactie signalen waardoor jij merkt dit is “wie ik ben” doorstroming van het emotioneel lichaam, zodat jij je weer een geheel voelt en niet langer opgesplitst in delen van het geheel. Daarom is werken met gestalt genieten van leven. Thuis komen bij jezelf en eigen huis op orde brengen.

Wat nodig is de bereidheid eigen gewaarzijn te onderzoeken in een dialoog zonder oordeel. Wanneer een belangrijke ander weigert mee te werken dan is het nodig te werken aan je zelf en dan geeft de ondersteuning van de andere groepsleden de spirit te ontdekken wat werkelijkheid is in jouw leven. Zie ook eens onderstaand filmpje.

“Reconnect” uit Singapore. Wat voel je als je 4 minuten lang in elkaars ogen kijkt.

https://www.youtube.com/watch?v=VsojBgHqeg4

Persoonlijke noot: “Als ik werk met jou dan wil ik horen, voelen en zien wie jij bent en dat vraagt de ontdekkingstocht van je expressiekanalen terug vinden en dat is niet praten vanuit je denken, maar vanuit wat voor jou leeft nu. Leven in de waarheid van dit moment kan ook zijn, dat je openlijk erkend: “Ik voel nu niks”. En als je daarin geaccepteerd voelt, dat gebeurd er iets. Magie.

Schoonheid, zuiverheid, groei en bloei. Het leven van elke dag als een ontdekkingstocht Evert-web-kleinnaar meer spirituele ontplooiing in het nu. We kunnen ons zelf een herkansing geven te genieten van wat leven is. Beter nu dan uitstellen tot morgen. Zet die eerste stap en geef je zelf de kans te ervaren hoe het is als er gewerkt wordt met dialoog zonder oordeel en tot uitdrukking brengen in woorden van de eigen waarnemingen en dan nieuwe ontdekkingen doen en deze dermate verwoorden tot we de ruimte voelen om te zijn wie we in essentie bent. Jij bent dat mooie inspirerende mensenkind. In waarheid kunnen zien wat we doen heelt oude wonden.

Een hulpmiddel als je merkt dat je erg door het denken rond een conflict bezet wordt gehouden. Ga een eindje wandelen. Kom terug bij je helende zelf en laat gewaar zijn licht brengen in het donker. Vraagt verkenning, experiment, herkenning en integratie. Dan opeens de quantumsprong. Er klikt iets en alles valt op zijn plaats.

Wil je info over gestalt-workshops in Thailand of in Frankrijk? Meld je dan aan met je emailadres. Wij hebben “bewust zijn” en dat ontsluieren is niet ingeperkt door leeftijd of cultuur. Jij bent welkom.

Gestaltweek in Auvergne te Frankrijk van 25-06-2016 tot en met 02-07-2016. Aanmelden voor 2 mei 2016.

Gestaltweek in Khao Kalok te Thailand van 23 tot en met 30 juli 2016. Aanmelden voor 1 juni 2016.

Activiteiten en trainingen voor mensen die hun mogelijkheden tot helder contact in de situatie en het vermogen tot een voedende dialoog met de ander willen ontwikkelen. Willen ontdekken welke wijsheid in jouw zelf verscholen liggen achter de dagelijkse reactiepatronen. Jij bent al ok en hebt de mogelijkheid te onderzoeken hoe het komt dat je dit soms niet voelt. En dan…. Terug bij de wijsheid in je zelf ………. kunt de ondernemer worden van je bestaan. Aan het roer staan……….. Maak een afspraak voor ondersteuning. Jij bent het waard.

Ik werk met beweging, gebruik van taal, meditatie, dialoog met de delen van het zelf of de ander, expressie geven aan voelen, exploreren, helende muziek en rockmuziek, verkennen van identificaties, awareness, herkenning en in beeld brengen van leefpatronen en wat ter plekke boven komt of ingebracht door degene die deelneemt,

Speel je muziek. Neem dan je instrument mee voor de avonden.

In verbinding en ik zie er naar uit om jou opnieuw te ontmoeten op je pad naar het licht en de herinnering aan je kansen en mogelijkheden in dagelijks leven,

 

Evert van der Weide, gestalttherapeut en mens, 

Reacties zijn welkom.

N.B. Ik ben gestalttherapeut, gestalttrainer, maatschappelijk werker, maatschappelijk werkende met voortgezette opleiding: groepswerk en supervisiebevoegdheid. Ik support mensen vanaf 1980 (dat is 36 jaar ervaring ) in mijn eigen praktijk in achteréénvolgens Den Haag tot 2007, Pak Nam Pran, Thailand t/m 2009 en daarna Treignat in Frankrijk en Khao Kalok (onder Hua Hin), Thailand tijdens de trainingen aldaar.

Indien je iets meer van mij als persoon wilt weten. Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm Al reeds 36 jaar werk ik reeds met de gestaltbenadering van leven. Zie https://www.linkedin.com/home?trk=nav_responsive_tab_home

Helder gewaar zijn ontwikkelen of heling van blokkades, oude wonden, depressie. Je zelf kunnen zijn in iedere situatie is mogelijk voor iedereen. Kom samen met anderen oefenen en ontdek. Eureka…….. Ik ben. Tot ziens in verbondenheid.

Zie het boek “Gestalt Therapie Verbatim” van Fritz Perls, Uitg. Bert Bakker. Zie blz: 25 en 85

“Wat belemmert onze groei ofwel hoe belemmer jij je eigen groei.”

Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com In Skype: evertvanderweide en in Line: Evert of facebook: Evert van der Weide

Zie ook de website: www.degeleroos.nl

Een gedachte over “Het geheel is meer dan de som van de delen ……………….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s