Leven is in eigen beheer en dat ontdekken …

In dagelijks leven kunnen we attent zijn op hoe we de eigen waarneming organiseren door stil te staan bij de eerste opvliegende gedachtes en dan met open mind onderzoeken wat we waarnemen en onder woorden te brengen wat we waarnemen in ons zelf of omgeving. We kunnen ons open stellen voor de waarnemingen van anderen en dan de informatie laten binnenkomen, onderzoeken wat bij ons zelf past en dan vermalen ofwel herkauwen en er onze eigen vorm aan geven, zodat we onze ziel niet uitleveren aan de ander. We kunnen onze waarnemingen gaan differentieren. Concretiseren ofwel in een helder licht gaan zien.

Aandacht geven aan onze gevoelens verkennen, onderzoeken en uitdrukken op een wijze dat de ander er een plaatje bij kan krijgen en de mogelijkheid heeft in te voelen. Empathie vraagt de te ontwikkelen moed om met open belangstelling verheldering te vragen naar datgene wat nog niet duidelijk is. Naast het stellen van open vragen kunnen we delen welke innerlijke belevingen we krijgen bij de wat er verteld wordt. Dat is aanzetten geven tot een dialoog.

Oefenen met voelen van verschil tussen open vragen en vragen welke een mening in zich verborgen houden. Op het moment dat je het verschil kunt voelen, kunnen we kiezen wat we willen doen en een gepaste reactie in eigen beheer nemen. Is een ontdekkingstocht. Verschil voelen. Onze reactie waarnemen en accepteren. De tijd nemen om te kiezen wat voedend voor ons kan zijn. En dat is leven in waarheid met de zelf.

In ons bewegen kunnen we weer in harmonie met ons zelf komen door exploratie en onderzoek van de positie welke we innemen in ons leven, in onze relaties, in de ontdekking van de vertaling die we geven aan ons zelf. We kunnen onderzoeken waar de doorstroming is belemmerd of gestagneerd in het terug trekken en in het uitreiken in contact.

Emoties weer ruimte geven in dagelijks leven in plaats van jezelf een jankerd te noemen (facebook) of de ervaring dat als je emoties uit dat je dan kwetsbaar bent (facebook). In eigen beheer nemen is realiseren dat de emoties van ons zelf zijn en dat deze een betekenis hebben in de situatie nu en op dit moment in ons leven. Dat is attent zijn op ons zelf door waarde te hechten aan de eigen waarneming en als de omgeving daar een etiket op plakt dat dit niet van ons is. Dat invoelen in een situatie is onze hooggevoeligheid vorm geven en het ontdekken van ons spirituele centrum van zijn. Dat is onze kwaliteit, waardoor we verbinding kunnen voelen en maken met anderen. Deel kunnen gaan uitmaken van de gemeenschap van mensen in betrokkenheid, warmte, liefde en vergeving van misverstanden of miscommunicatie.

Terwijl etiketteren een scheidingsmuur aan brengt tussen discutabele normen over wat hoort en niet hoort.

Innerlijke belevingen onder woorden brengend kunnen we gewaar worden dat innerlijk denken soms een rem kan zetten op het uitspreken of het delen van de beleving. Als helder wordt hoe de rem erop gezet wordt geeft dat weer de mogelijkheid te kiezen in hier en nu. Het zicht op dat we kunnen kiezen geeft een gevoel van vrijheid.

Herkenning van wat is op dit moment. Dat is acceptatie dat oude ervaringen van onderdrukking of gedwongen aanpassing aanwezig kunnen zijn en dat er niet gepusht gaat worden het anders te doen, daar er anders de ervaring ontstaat opnieuw gedwongen te worden anders te zijn of het gevoel te krijgen niet goed genoeg te zijn. Het moment van de herkenning van een oud patroon in respect voor de oude keuzen en belevingen van toen geeft een Eureka…….. De beleving van de daarbij behorende gevoelens welke worden herkend geven helder licht en de verandering is het bewust zijn in acceptatie en respect. Non-verbaal is de doorbraak van bewust zijn herkenbaar en voelbaar doordat ons lichaam volledig ontspant.

We kunnen de verstrikkingen in onze belevingen ontknopen, verhelderen en tot expressie brengen op het moment dat we zelf wilen. En dat is soms enig risico lopen en dan ontdekken dat de ander het oppakt. Dat is loskomen uit eigen voorspellend denken op basis van oude ervaringen.

We dienen ons wel te realiseren dat oude patronen (verdedigingssystemen) zeer prominent aanwezig kunnen zijn in ons zelf en dat die onze blik op de werkelijkheid vertroebelen en dat dan zorgvuldige confrontatie ofwel herhaling van doen, nodig kan zijn tot de zuivere waarneming zijn ruimte krijgt. Zodat we onze tools weer in beheer krijgen. Wij kunnen zuiver horen, zien, voelen, proeven en ruiken. De intuitie weer zijn plek gaan geven die het verdient in het hier en nu.

Persoonlijke noot: Oude belevingen zie ik als plaatjes van wat is gebeurd. Niet iedereen kan wellicht zien in plaatjes. We kunnen verstrikt raken in denken en dan contact hebben verloren met aspecten van de waarneming in de situatie.

Evert-web-kleinSchoonheid, zuiverheid, groei en bloei. Het leven van elke dag als een ontdekkingstocht naar meer spirituele ontplooiing in het nu. We kunnen ons zelf een herkansing geven te genieten van wat leven is. Beter nu dan uitstellen tot morgen. Zet die eerste stap en geef je zelf de kans te ervaren hoe het is als er gewerkt wordt met dialoog zonder oordeel en tot uitdrukking brengen in woorden van de eigen waarnemingen en dan nieuwe ontdekkingen doen en deze dermate verwoorden tot we de ruimte voelen om te zijn wie we in essentie bent. Jij bent dat mooie inspirerende mensenkind. In waarheid kunnen zien wat we doen heelt oude wonden.

Een hulpmiddel als je merkt dat je erg door het denken rond een conflict bezet wordt gehouden. Ga een eindje wandelen. Kom terug bij je helende zelf en laat gewaar zijn licht brengen in het donker. Vraagt verkenning, experiment, herkenning en integratie. Dan opeens de quantumsprong. Er klikt iets en alles valt op zijn plaats.

Wil je info over gestalt-workshops in Thailand of in Frankrijk? Meld je dan aan met je emailadres. Wij hebben “bewust zijn” en dat ontsluieren is niet ingeperkt door leeftijd of cultuur. Jij bent welkom.

Gestaltweek in Khao Kalok te Thailand van 23 tot en met 30 juli 2016. Aanmelden voor 1 juni 2016.

Activiteiten en trainingen voor mensen die hun mogelijkheden tot helder contact in de situatie en het vermogen tot een voedende dialoog met de ander verder willen ontwikkelen. Willen ontdekken welke wijsheden in de zelf verscholen kunnen liggen achter de dagelijkse reactiepatronen. Achter het ego ben je al heel en hebben we de mogelijkheid te onderzoeken hoe het komt dat dit soms anders voelt. En dan…. Terug bij de wijsheid in ons zelf ………. kunnen we de ondernemer worden van ons bestaan. Aan het roer van ons leven……….. Maak een afspraak voor ondersteuning.

Ik werk met beweging, gebruik van taal, meditatie, dialoog met de delen van het zelf of de ander, expressie geven aan voelen, exploreren, helende muziek en rockmuziek, verkennen van identificaties, awareness, herkenning en in beeld brengen van leefpatronen en wat ter plekke boven komt of ingebracht door degene die deelneemt,

Speel je muziek. Neem dan je instrument mee voor de avonden.

In verbinding en ik zie er naar uit om jou opnieuw te ontmoeten op je pad naar het licht en de herinnering aan je kansen en mogelijkheden in dagelijks leven,

Merebith Brooks: “I am a Bitch, I am a lover”

https://www.youtube.com/watch?v=bv4q4Kk0Qr0

 

Evert van der Weide, gestalttherapeut en mens,

 

Reacties zijn welkom.

 

N.B. Ik ben gestalttherapeut, gestalttrainer, maatschappelijk werker, maatschappelijk werkende met voortgezette opleiding: groepswerk en supervisiebevoegdheid. Ik support mensen vanaf 1980 (dat is 36 jaar ervaring ) in mijn eigen praktijk in achteréénvolgens Den Haag tot 2007, Pak Nam Pran, Thailand t/m 2009 en daarna Treignat in Frankrijk en Khao Kalok (onder Hua Hin), Thailand tijdens de trainingen aldaar.

Indien je iets meer van mij als persoon wilt weten. Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm Al reeds 36 jaar werk ik reeds met de gestaltbenadering van leven. Zie https://www.linkedin.com/home?trk=nav_responsive_tab_home

Helder gewaar zijn ontwikkelen of heling van blokkades, oude wonden, depressie. Je zelf kunnen zijn in iedere situatie is mogelijk voor iedereen. Kom samen met anderen oefenen en ontdek. Eureka…….. Ik ben. Tot ziens in verbondenheid.

Zie het boek “Gestalt Therapie Verbatim” van Fritz Perls, Uitg. Bert Bakker. Zie blz: 25 en 85

“Wat belemmert onze groei ofwel hoe belemmer jij je eigen groei.”

 

Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com In Skype: evertvanderweide en in Line: Evert of facebook: Evert van der Weide

Zie ook de website: www.degeleroos.nl 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s