Contact is waardering van verschil ……….. dialoog

Hartelijk dank voor het lezen en de reacties op mijn en blog Gestalttherapie  ……….. de praktijk van de bevrijding op “ https://gestalttherapieblog.wordpress.com/ “. Daarin heb ik het over dat gestalttherapie een proces dat leidt tot bevrijding van de echte zelf middels fantasie, taal, beweging, houding door bewustwording van wat we doen in “hier en nu”.
Nu richt ik de aandacht een ander aspect van gestaltherapie en dat is contact is waardering van het verschil ofwel respect betonen aan de ander en acceptatie van wat is.

De korte zin “contact is waardering van verschil” heeft heel veel inhoud en betekenis. Refereert ook naar het gestalt gebed. Ik doe mijn ding en jij doet jouw ding. Ik ben hier niet om jouw verwachtingen te voldoen en jij bent hier niet om aan mijn verwachtingen te voldoen. Jij bent jij en ik ben ik. Als we elkaar bij toeval ontmoeten is het prachtig. En niet… dan is er niets aan te doen.

Stel je voor dat de ander zoals je die ontmoet een geheel is van alle individuele levenservaringen samengevat in de presentatie in het nu. Stel dat we beginnen met respect voor ieders individuele levensweg. Dat we niet oordelen over dat het verleden iemand heeft gemaakt tot wat ie nu is. Wat achter ons ligt is niet meer te veranderen, wat wel kan is opnieuw naar de eigen historie kijken zoals deze doorwerkt in het functioneren van ons “zijn” in het nu. Dan komen we in het boeiende “hier en nu”. Het moment waarop alles mogelijk is. Contact maken en de ander waarderen om wat is aan verschil en in de ontmoeting in respect en acceptatie de wondere dialoog die voedt en nieuwe inzichten geeft voort te gaan op ons eigen pad.
 
Herstellen van contact houdt in dat er actief geluisterd wordt naar de woorden en de klank van de woorden en dat er stil gestaan wordt bij wat de gegeven boodschap oproept in ons “innerlijk”. Dat houdt in het respecteren van de beleveniswereld van de ander en ons daar voor openstellen. Onze onmiddellijke en automatische reacties waar nemen en even op de wachtlijst zetten. Zoeken naar wat daaronder voelbaar is in het verhaal van de ander. Als er een emotie voelbaar is in woorden uitdrukken van bijvoorbeeld “ik voel mij geraakt ……… en ik herken …….”.
Dat geeft aan de ander de bevestiging en erkenning van de beleving en daardoor kunnen we ons gesteund voelen in ons zijn zoals we zijn op dit moment met onze emoties zonder ons te laten meeslepen in vastgeroeste reactie patronen. Gehoord voelen door de ander is een extatische beleving van zijn en geeft een diep doorleeft contact voelen, terwijl we verschillend zijn.

Dat is de ander weer gaan zien in de puurheid die aanwezig is onder de “sociale gedragslagen”. De “gewoonten” die erin zijn gesloten en op sommige gebeiden nuttig zijn en in het menselijk contact beperkend werken in de ontmoeting. Dat doorzien van die beschermingslagen en daar doorheen gaan wordt in gestalt het “pellen van de ui” genoemd.

Herstellen van de relatie houdt in dat we ons denken over elkaar over hoe de ander is even op de zijlijn parkeren en met open mind de situaties die nog niet af voelen opnieuw gaan verkennen en waar gaan nemen naar welke delen we nog niet gekeken hebben. Uit ons selektieve denken (vooroordelen of etiket) en ons organiseren van de waarneming. Uit onze automatische reacties gebaseerd op onze denkmodellen ofwel denkramen (Olivier B. Bommel) zoals ik het noem. De werkelijkheid van wat is in het nu weer verkennen en elkaar op een dieper level ontmoeten.

In ons leven hebben we vele teksten naar ons hoofd gekregen over hoe we zouden moeten zijn en doen ofwel wat wel of niet mogelijk is in onze maatschappelijke situatie. Gewoonlijk gebaseerd op slikken of stikken en op de blaren gaan zitten. Daar is een ander perspectief. Te beginnen met de herkenning van de stemmen van al die opvoeders en beterweters in ons hoofd en gewaar worden van onze reacties daarop bijvoorbeeld of zeggen “dat maak ik zelf wel uit” of denken en slikken zonder weerwoord en in afgewezen voelen terecht komen. We kunnen dan doorzien dat we geslikt hebben of in verzet zijn gegaan en we kunnen nu naar vrijheid gaan door de gekozen reacties te zien. Vervolgens hebben we de keuze te blijven verzetten tegen de stemmen in ons hoofd, we kunnen blijven slikken of we kunnen zien dat deze stemmen aanwezig zijn en voorbij laten drijven en verder gaan op ons eigen pad.
Dat is onze waarneming van de situatie in de werkelijkheid van de ontmoeting van het contact brengen en inzichtelijk maken zonder oordeel. Dat is wat herkenbaar is.

Persoonlijke noot: Ik hecht waarde aan luisteren naar de ander en horen wat aanwezig is en dat is meer dan de letterlijke vertaling van de woorden horen in de eigen klankkleur. Het thema heeft mij veel steun gegeven op mijn pad en het eigen spoor volgen naar onze bestemming.

Evert-web-kleinSchoonheid, zuiverheid, groei en bloei. Gestalt Training als een ontdekkingstocht naar meer pure ontplooiing in het nu. We kunnen ons zelf een herkansing geven te genieten van wat leven is. Oude gebeurtenissen die hangen doorwerken en dan vrijer voelen. Zet zelf die eerste stap en benut de kans te ervaren hoe het is als er gewerkt wordt met dialoog zonder oordeel en als voelbaar wordt in de groep wanneer we echt naar onze eigen waarnemingen luisteren, dan er mee oefenen en nieuwe inspirerende ontdekkingen kunnen doen. Ons kunnen verwoorden in de situatie, dat we staan in onze ruimte en voelen dat we kunnen zijn wie we in essentie zijn. Dat we onze wensen meer realiseren in relatie, werk en gezin. Focussen op wat belangrijk is voor ons als persoon. Opeens de kwantumsprong in bewust zijn. Er klikt iets en alles valt op zijn plaats. We zijn op het pad naar onze bestemming.

De volgende verschillende programma’s (zie link hieronder) biedt ik aan om de sociaal-emotionele vaardigheden en mogelijkheden van ons zelf, die ons van nature gegeven zijn, te benutten voor het realiseren van wat je wilt in contact, werk, zaken en relaties.
Ik adviseer deelname aan een groep en dat is deels gelinkt aan de keuzes die ik heb en heb gemaakt toen ik tegen blokkades aanliep in groepen op een Sociale Academie in Den Haag met normen voor “politicerende hulpverlening”. In een Gestalt-groep is een veilige situatie, waarin als een snelkookpan talloze inzichten en ontdekkingen gedeeld en geoefend kunnen worden in een veilige setting. Indien je tegen andere situaties aan loopt in je leven, kies dan 1 van de vele mogelijkheden die meer bij de situatie nu passen:
Zie de pagina: http://www.degeleroos.nl/Gestalttherapie.html

Ik nodig jouw uit Evert om de uitdaging aan te gaan en te werken aan jouw mogelijkheden in een totaal andere omgeving vrij van de huidige leef situatie. Vraag info.
 
Crisissituatie of in een situatie van emotionele ontreddering. Telefonisch consult of videoconsult, consulatie ter plaatse is in noodsituaties mogelijk. Overleg. (24 uur bereikbaarheid). s’Nachts  is er een nachttarief. Informatie op de website volgt binnenkort.
Ik werk met beweging, gebruik van taal, meditatie, (interne) dialoog met de delen van het zelf of de ander, de gestaltformatie, expressie geven aan voelen, exploreren, helende muziek en rockmuziek, verkennen van identificaties, awareness, herkenning en in beeld brengen van leefpatronen en wat ter plekke boven komt of ingebracht door degene die deelneemt. Tevens met support als de chaos niet te overzien lijkt en enkel de ondersteuning in een veilige situatie nodig is. Je zelf terug vinden en dan in staat zijn anderen te ondersteunen in hun eigen spoor in dit leven,
In verbinding en ik zie er naar uit om jou te ontmoeten op het pad naar het licht en de herinnering aan je kansen en mogelijkheden in dagelijks leven,
Queen: “I want to break free”
https://www.youtube.com/watch?v=cw0tGVxUIbg     

Evert van der Weide, gestalttherapeut en mens,

Ik vind het fijn te horen of je wel of niet herkenning vind of een aanvullende ervaring hebt.

N.B. Ik ben gestalttherapeut, gestalttrainer, maatschappelijk werker, maatschappelijk werkende met voortgezette opleiding: groepswerk en supervisiebevoegdheid. Ik support mensen vanaf 1980 in mijn eigen praktijk in achteréénvolgens Den Haag tot 2007, Pak Nam Pran, Thailand t/m 2009 en daarna Treignat in Frankrijk tot heden en Khao Kalok (onder Hua Hin), Thailand tijdens de trainingen aldaar.
Indien je iets meer van mij als persoon wilt weten. Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm  of  https://www.linkedin.com/home?trk=nav_responsive_tab_home . Ik heb ervaring met opvang van vrouwen op geheim adres, psychiatrische problemen en (dwang)neuroses. 
Helder gewaar zijn ontwikkelen of heling van blokkades, oude wonden, depressie. Je zelf kunnen zijn in iedere situatie is mogelijk voor iedereen. Kom samen met anderen oefenen en ontdek. Eureka…….. Ik ben. Tot ziens in verbondenheid.
Wil je mijn  artikelen terug lezen: https://gestalttherapieblog.wordpress.com/
Zie het boek “Gestalt Therapie Verbatim” van Fritz Perls, Uitg. Bert Bakker 1976. 
“Het begrip verdringing is onzin. Als je kijkt is alles er al. Het belangrijkste is het begrijpen van de projectie.”  Blz. 75. Ik noem dat de macht of de kracht uit handen geven.

Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com  In Skype:  evertvanderweide  en in Line: Evert of facebook: Evert van der Weide
Zie ook de website: http://www.degeleroos.nl   

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s