Aan het roer staan ……….. op weg naar je bestemming

“Revolutie in het denken en voelen”

In verbinding en hartelijk dank voor het lezen en de reacties op mijn blog Alles is gewaar zijn ……….. hier en nuhttps://gestalttherapieblog.wordpress.com/ “. Daarin aandacht het zuiver gebruiken van de waarneming door onze zintuigen en aandacht geven aan hoe we ons gewaar zijn richten. We betekenen iets voor elkaar door ieder op onze eigen unieke wijze te “zijn”.

We kunnen weer aan het roer gaan staan van ons leven door te werken aan gewaar zijn en welke blinde vlekken ons verhinderen te leven in overvloed. Open gewaar zijn ontwikkelen en de selffulfilling propechy in ons bestaan ontdekken. Ieder van ons is oneindig meer dan de knop omdraaien van de “mindset??” of van de knop uit de “comfortzone” stappen, welke nu de populistische termen zijn.

Als voorbeeld wat een dagelijkse vertaling in het denken kan zijn als er geen dialoog is ofwel geen uitwisseling van belevingen in dagelijks contact:

Als de ander zich in contact terug trekt. Dan hebben we soms de voorbarige conclusie in onze belevingen: “Ik wordt afgewezen en ik voel alsof ik geen waarde heb”. Vrijheid geven aan de ander kan zijn ons denken veranderen, want “Wellicht wil de ander zich even terug trekken in zijn/haar eigen veilige nestje zonder enige storing van de buitenwereld”. Vertoeft in een andere stemming dan ik. Dat geeft respect aan de ander en voelt eveneens beter in het eigen uniek zijn door de vrijheid aan de ander te geven. Om het af te ronden kun je dan achteraf begrip ontwikkelen door in dialoog gaan over de situatie om op te helderen.

We kunnen gaan voor de “Revolutie in het denken”. Ofwel ik kan anders denken. Ik heb waarde en jij hebt waarde en we kunnen elkaar ondersteunen in het ons zelf mogen en kunnen zijn in het hier en nu. Want wat we denken is voelbaar in contact als we daar onze aandacht op gaan richten. Vastgeroeste gedachten geven vastgeroeste reacties. Ons voelen raakt geblokkeerd in deze vorm van contact. Wat nodig is de bereidheid te hebben te verkennen wat stagneert. Elke stagnatie is de kans op een ontdekking. We kunnen deze weer onder de lamp van het bewust zijn verkennen en (h)erkennen wat nu meer dienstbaar is voor ons bestaan op de weg naar onze bestemming.

We kunnen weer werken aan openheid gaan creëren in contact. En daar kunnen we een derde bij nodig hebben om te assisteren om de patronen van op elkaar reageren weer helder te krijgen. Uit de kluwen van het “over” elkaar denken en “denken” te weten van van de ander. We kunnen die chaos van ons denken en ons down voelen ontwarren.

In gestalt noemen we dat ook terug komen bij onze zintuigen. Onze eigen tools, onze eigen mogelijkheden, onze eigen ontdekkingen. Geen medicijnen nodig voor herstel. Als wij in ons werk of prive situatie weer eens een vervelende situatie mee maken, kunnen we leren te concentrerenop ons voelen en onderzoeken waardoor het zo voelt. Weet dan dat er reactiegevoelens zijn en dat is meestal aan de oppervlakte en net als tennis. We voelen de bal tegen ons aan slaan en dat voelt pijnlijk. Dat is voor iedereen zichtbaar “au…”. Daarnaast hebben wij diepere gevoelens en die zijn gerelateerd aan de eigen historie en de mate van gesteund voelen in ons dagelijks leven. En daar voorbij komen we aan onze eigen bodem van zijn. Beseffen…. herkennen….. dit ben ik. Hier ga ik voor in mijn leven. Soms hebben we dan nodig, in dagelijks leven, om ons af te zetten tegen datgene wat beknellend voelt. Terug willen naar onze authensiteit. Uit de sleur van hetzelfde elke dag. Afzetten heeft dan een diepere betekenis….. is een zoeken naar contact naar wat werkelijke waarheid is. De volgende stap is dan de herkenning van ons afzetten en over onze schaduw heen kijken naar wat dienstbaar is in het nu. Het geheim: Elk moment in het leven is nieuw. Doorloop de stadia van de aktuele ontwikkeling. Herken de denkramen en we bewegen ons vrij. Terug naar ons voelen.  Verschillend zijn en in verbinding staan.

In het werken aan zuiver gewaar zijn ontwikkelen zich verschillende faseringen:

 

  1. Ontdekking van de gevoelswereld en het leren differentieren van verschillende gevoelens en de daarbij behorende woorden.

 

  1. Patronen van voelen en van handelen gaan herkennen en benoemen. De ruimte gaan ontdekken tussen actie en reactie. Aandacht geven aan voelen in je diepere zelf voor je reageert.

 

  1. Verschil gaan waar nemen tussen denken en zien, denken en horen, denken en luisteren en denken en voelen.

 

  1. Waarnemen met de zintuigen in de situatie. Wat is een feit? Wat is het denken over een feit?

 

  1. Wat zijn de grondslagen van de echte zelf? De bron. Waarneming. Voelen. Geloof.

 

  1. De kwaliteit van luisteren naar de woorden en wat je hoort achter de woorden en vervolgens je gewaar zijn delen door in dialoog te gaan vanuit de kracht in het nu.

 

Persoonlijke noot: Een tekst die ik een maand geleden heb geplaatst: “De trend is dat we ons in dagelijks leven verschuilen achter weten. We kunnen ook ervaringen uitwisselen in respect voor elkaar”. Ik nodig ieder uit om daar eens mee te experimenteren. Uit de “weet-goeroe” stappen en delen wat eigen ervaringen zijn in bepaalde situaties. Uit het veilige schild van “de expert” stappen en op gelijk level delen wat we hebben ervaren. Wellicht vind er dan een voedende ontmoeting van mens tot mens plaats en is er acceptatie van het verschil in kennis en ervaring. Uitdaging tot het verkennen van een nieuwe horizonnen en ontdekken dat in het nu alles mogelijk is.

Wat essentieel is dat ons vermogen om vrij te kunnen handelen en te kunnen switchen van “weet-guru” naar het mens-zijn in dat dit in het bereik ligt van ons handelen in de situatie, want anders treed er de verkramping op van het verschuilen achter een masker in de ontmoeting die de genezing van klachten belemmert.

Evert-web-kleinSchoonheid, zuiverheid, groei en bloei. Gestalt Training als een ontdekkingstocht naar meer pure ontplooiing in het nu. We kunnen ons zelf een herkansing geven te genieten van wat leven is. Oude gebeurtenissen die hangen doorwerken en dan vrijer voelen. Zet zelf die eerste stap en benut de kans te ervaren hoe het is als er gewerkt wordt met dialoog zonder oordeel en als voelbaar wordt in de groep wanneer we echt naar onze eigen waarnemingen luisteren, dan er mee oefenen en nieuwe inspirerende ontdekkingen kunnen doen. Ons kunnen verwoorden in de situatie, dat we staan in onze ruimte en voelen dat we kunnen zijn wie we in essentie zijn. Dat we onze wensen meer realiseren in relatie, werk en gezin. Focussen op wat belangrijk is voor ons als persoon. Opeens de kwantumsprong in bewust zijn. Er klikt iets en alles valt op zijn plaats. We zijn op het pad naar onze bestemming.

De volgende verschillende programma’s (zie link hieronder) biedt ik aan om de sociaal-emotionele vaardigheden en mogelijkheden van ons zelf, die ons van nature gegeven zijn, te benutten voor het realiseren van wat je wilt in contact, werk, zaken en relaties.

Ik adviseer deelname aan een groep en dat is deels gelinkt aan de keuzes die ik zelf heb gemaakt toen ik tegen blokkades aanliep in groepen op een Sociale Academie in Den Haag met normen voor “politicerende hulpverlening” en dat was niet mijn ding. Te ver van mijn bed show. In een Gestalt-groep daarentegen is een situatie, waarin als een snelkookpan talloze inzichten en ontdekkingen gedeeld en geoefend kunnen worden in een veilige setting. Indien je tegen andere situaties aan loopt in je leven, kies dan 1 van de vele trainingsmogelijkheden die meer bij de situatie nu passen:

Zie de pagina: http://www.degeleroos.nl/Gestalttherapie.html

 

Gestaltweekend in de Auvergne, Frankrijk van 28-30 oktober 2016. Vraag folder en info.

Ik nodig jouw uit om de uitdaging aan te gaan en te werken aan zijn wie je in oorsprong bent in een totaal andere omgeving vrij van de huidige leef situatie. Vraag info.

Crisissituatie of in een situatie van emotionele ontreddering. Telefonisch consult of videoconsult, consulatie ter plaatse is in noodsituaties mogelijk. Overleg. (24 uur bereikbaarheid). s’Nachts is er een nachttarief. Informatie op de website volgt binnenkort.

Ik werk met beweging, gebruik van taal, meditatie, (interne) dialoog met de delen van het zelf of de ander, de gestaltformatie, expressie geven aan voelen, exploreren, helende muziek en rockmuziek, verkennen van identificaties, awareness, herkenning en in beeld brengen van leefpatronen en wat ter plekke boven komt of ingebracht door degene die deelneemt. Tevens met support als de chaos niet te overzien lijkt en enkel de ondersteuning in een veilige situatie nodig is. Je zelf terug vinden en dan in staat zijn anderen te ondersteunen in hun eigen spoor in dit leven,

In verbinding en ik zie er naar uit om jou te ontmoeten op het pad naar het licht en de herinnering aan je kansen en mogelijkheden in dagelijks leven,

Fritz Perls: “Hier en nu”

https://www.youtube.com/watch?v=vKclj4tO2lI

 

Evert van der Weide, gestalttherapeut en mens,

 

Ik vind het fijn te horen of iemand wel of niet herkenning vind of aanvullende ervaringen heeft.

N.B. Ik ben gestalttherapeut, gestalttrainer, maatschappelijk werker, maatschappelijk werkende met voortgezette opleiding: groepswerk en supervisiebevoegdheid. Ik support mensen vanaf 1980 in mijn eigen praktijk in achteréénvolgens Den Haag tot 2007, Pak Nam Pran, Thailand t/m 2009 en daarna Treignat in Frankrijk tot heden en Khao Kalok (onder Hua Hin), Thailand tijdens de trainingen aldaar.

Indien je iets meer van mij als persoon wilt weten. Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm of https://www.linkedin.com/home?trk=nav_responsive_tab_home . Ik heb ervaring met opvang van vrouwen op geheim adres, psychiatrische problemen en (dwang)neuroses.

Helder gewaar zijn ontwikkelen of heling van blokkades, oude wonden, depressie. Je zelf kunnen zijn in iedere situatie is mogelijk voor iedereen. Kom samen met anderen oefenen en ontdek. Eureka…….. Ik ben. Tot ziens in verbondenheid.

Wil je mijn artikelen terug lezen: https://gestalttherapieblog.wordpress.com/

Zie het boek “Gestalt benadering, Gestalt in actie” van Fritz Perls, Uitg. De Toorts 1976.

“Als we ons zelf niet kunnen begrijpen in ons voelen en onze sensitiviteit, dan zullen we niet een zelf realiserend leven kunnen leiden”. Ik noem dat liefde ontwikkelen voor wat leeft in je zelf.

Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com In Skype: evertvanderweide en in Line: Evert of facebook: Evert van der Weide

Zie ook de website: www.degeleroos.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s