Gewaar zijn “hier en nu”, de kracht van het nu.

Leven in verbondenheid

Alles is gewaar zijn (awareness) en daarvoor gebruiken we onze zintuigen. Ik ben gewaar, jij bent gewaar en wij zijn gewaar. Ik zie, ik voel en als het denken boven komt terug naar de waarneming. Wanneer we de aandacht richten op het waarnemen dan geven we aandacht aan hoe de omgeving, partner, vriend of collega door ons beleefd wordt. En daar komen we op het gebied van de waarneming in ons zelf en hoe we onze waarneming hebben georganiseerd in ons innerlijk leven. Waar zijn we met onze aandacht? We kunnen de aandacht richten op wat we horen, zien, proeven of ruiken (niet op het denken over de waarneming). We kunnen dan de aandacht richten op wat in ons voelen, denken en handelen aan reacties boven komen. De volgende stap zou dan kunnen zijn om in actie te komen middels dialoog met het zelf, met de ander en dan de waarnemingen, gevoelens en belevingen uit te gaan wisselen. We kunnen dan de hele wereld verenigen tot de éénheid, waar we allen deel van uitmaken. Wij kunnen dit doen door in wisselwerking te treden met ons zelf (de bron) en de omgeving.

Het onderwerp is gewaar zijn en de inhoud van het bewustzijn. Het bewustzijn is in ieder van ons uniek. Dat bewust zijn is vaak onder gesneeuwd door het denken. Vaag voelen we wel dat er meer is mogelijk is.

In Gestalttherapie zeggen we: “Waar ben je?” Waar bent je nu in de tijd, in de plaats en persoon met je denken, voelen en wel of niet handelen. “Wat voel je?” Dat is de aandacht richten op het actuele hier en nu.

Waar ben je? In het denken in een andere plaats, andere tijd, waar zijn wij met ons bewustzijn, zijn wij in contact met de wereld, in contact met ons zelf in de innerlijke zone, zijn wij in de midden-zone van het denken en het fantaseren of zijn we volledig in contact met ons zelf en met de buitenwereld. In de microkosmos van de sessie met een groep of een individueel consult zoeken we naar het gewaar zijn in het hier en nu. Dat is niet praten over gebeurtenissen ……… dat is praten vanuit de beleving, wat merkbaar en voelbaar is in het nu van de situatie. Dat is gewaar zijn van de klank van de stem, van de toonhoogte van het woord, van de houding en de hoorbare emotie in de reacties van het nu. Op het moment dat we de emotie horen in de stem van de ander en we voelen wat aanwezig is. Geven we onze waarneming en acceptatie aan de ander dan gebeurt er iets wonderbaarlijks. Er is doorstroming en contact en dientengevolge bevestiging in het zijn. Dat geeft ware heling.

Ieder van ons heeft behoefte aan contact met andere mensen, zoals wij eten en drinken nodig hebben. Wanneer we gewaar zijn dan zijn we voortdurend in een dialoog met onze omgeving en voelen wij bevestiging van ons zijn in het contact met de ander. De voeding van echt contact en dat inspireert tot vernieuwing en verandering.

Als we niet in contact zijn met ons ware zelf, dan gaan we overdenken, kunnen we gaan twijfelen en in verwarring raken en dat zal allerlei lichamelijk klachten geven, omdat onze keuzen dan niet gevoed worden door de echte zelf en wat we op een dieper level willen realiseren in leven, relatie en werk. Als we onze twijfel gaan accepteren en de strijd tussen wat wel of niet goed is en onderkennen dat ook niet kiezen een keuze is dan komen we weer terug bij ons eigen referentiepunt. Dan gaat het niet om waarom we iets doen. Dat leidt tot een eindeloze zoektocht van redenen. Het gaat om de waarneming van wat we doen. Het feest van de herkenning. Dit is wat ik doe. Wat ik doe kan ik anders doen.

Persoonlijke noot: Ik hecht waarde aan echt luisteren naar de ander en dat is niet doen alsof we luisteren en ondertussen bezig zijn met eigen gedachtenspinsels. Luisteren is een actie om ons actief te concentreren op wat we horen. Horen is als de klanken en de woorden van de ander binnen te laten komen en wat voelbaar is in ons zelf.

Opeens de kwantumsprong in bewust zijn. Er klikt iets en alles valt op zijn plaats. We zijn op het pad naar onze bestemming.

De volgende verschillende programma’s (zie link hieronder) biedt ik aan om de sociaal-emotionele vaardigheden en mogelijke expressies van ons zelf, die ons van nature gegeven zijn, te benutten voor het realiseren van wat je wilt in contact, werk, en relaties.

Ik adviseer deelname aan een groep en dat is deels gelinkt aan de keuzes die ik zelf heb gemaakt toen ik tegen blokkades aanliep in groepen op een Sociale Academie in Den Haag met benauwende normen voor “politicerende hulpverlening”. In een Gestalt-groep is een veilige situatie, waarin als een snelkookpan talloze inzichten en ontdekkingen gedeeld en geoefend kunnen worden in een veilige setting. Indien je tegen andere situaties aan loopt in je leven, kies dan 1 van de vele mogelijkheden die meer bij jouw situatie nu passen:

Zie de pagina: http://www.degeleroos.nl/Gestalttherapie.html

Gestaltweekend in de Auvergne, Frankrijk. Data volgen. Vraag folder en info.

Ik nodig jouw uit Margreet om de uitdaging aan te gaan en te werken aan zijn wie je in oorsprong bent in een totaal andere omgeving vrij van jouw huidige leef situatie. Vraag info.

Ik werk met beweging, gebruik van taal, meditatie, (interne) dialoog met de delen van het zelf of de ander, de gestaltformatie, expressie geven aan voelen, exploreren, helende muziek en rockmuziek, verkennen van identificaties, awareness, herkenning en in beeld brengen van leefpatronen en wat ter plekke boven komt of ingebracht door degene die deelneemt. Tevens met support als de chaos niet te overzien lijkt en enkel de ondersteuning in een veilige situatie nodig is. Je zelf terug vinden en dan ook in staat zijn anderen te ondersteunen in hun eigen spoor in dit leven,

In verbinding en ik zie er naar uit om jou te ontmoeten op het pad naar het licht en de herinnering aan jouw kansen en mogelijkheden in dagelijks leven,

Fritz Perls: “Everything is awareness proces”

Evert van der Weide, gestalttherapeut en mens,

Ik vind het fijn te horen of je wel of niet herkenning vind of aanvullende ervaringen hebt.

N.B. Ik ben gestalttherapeut, gestalttrainer, maatschappelijk werker, maatschappelijk werkende met voortgezette opleiding: groepswerk en supervisiebevoegdheid. Ik support mensen vanaf 1980 in mijn eigen praktijk in achteréénvolgens Den Haag tot 2007, Pak Nam Pran, Thailand t/m 2009 en daarna Treignat in Frankrijk tot heden en Khao Kalok (onder Hua Hin), Thailand tijdens de trainingen aldaar.

Indien je iets meer van mij als persoon wilt weten. Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm  of  https://www.linkedin.com/home?trk=nav_responsive_tab_home. Ik heb ervaring met opvang van vrouwen op geheim adres, psychiatrische problemen en (dwang)neuroses. 

Helder gewaar zijn ontwikkelen of heling van blokkades, oude wonden, depressie. Je zelf kunnen zijn in iedere situatie is mogelijk voor iedereen. Kom samen met anderen oefenen en ontdek. Eureka…….. Ik ben. Tot ziens in verbondenheid.

Zie het boek “Gestalt benadering, Gestalt in actie” van Fritz Perls, Uitg. De Toorts 1976. 

“Als we ons zelf niet kunnen begrijpen in ons voelen en onze sensitiviteit, dan zullen we niet een zelf realiserend leven kunnen leiden”. Ik noem dat liefde ontwikkelen voor wat leeft in je zelf.

Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com  In Skype:  evertvanderweide  en in Line: Evert of facebook: Evert van der Weide

Zie ook de website: www.degeleroos.nl    

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s