Vrij voelen als een vogel in de lucht, in verbinding met je essentie.

Contact maken met je zelf en dan stap voor stap

Vandaag voel ik mij gemotiveerd om eigenheimer te zijn in  bewust………. zijn…………..

Ieder van ons heeft wel dat stukje in zich om de eigen weg te willen volgen en ieder van ons heeft ook geleerd zich aan te passen aan de onuitgesproken heersende norm. Hoe het hoort. In organisaties, waar de neus dezelfde kant op dient te staan. Alle eigenheid en communicatie weg.

Jij kan ook ontdekken hoe jij je niet niet hoeft te laten bepalen door “hoe het hoort”  en ruimte kunt creëren voor eigen zingeving en spirit. Hoe meer jij dat in “eigen beheer” kunt nemen, hoe meer jij je, in beginsel aanwezige gaven kunt ontplooien. Ook in organisaties.

Jouw vleugels uitslaan.

Een voorbeeld van heel lang geleden: Ik zit in een teamoverleg in een psychiatrisch ziekenhuis en ik werkte daar als maatschappelijk werker. Ik word geacht daar mijn eigen inbreng te hebben in het team. Ik wordt echter neergesabeld door de psychiater met “het sociaal te zien” en patienten hebben medicijnen nodig. Ik voel mij beperkt in mijn knowhow. Een andere manier om naar mensen te kijken De psychiater houdt telkens een ellenlang betoog houdt over zijn medisch psychiatrische visie op een patiënt en lijkt totaal niet geïnteresseerd in de menselijke beleving van de patiënt, waar ik met hart en ziel voor sta. Ik voel mij door zijn tirades in een luisterhouding gedwongen en ik voel en krijg geen ruimte om mijn eigen zegje volledig te doen. Ik voel mij geblokkeerd en ik neem daar inwendig geen genoegen mee. De enkele keer dat ik een poging doe op een andere wijze naar een situatie te kijken word ik snel afgekapt met een conclusie van de psychiater. Ik ben voor mijn gevoel enkel “verplicht aanwezig”. In deze bijeenkomst richt ik mijn aandacht tijdens zijn ellenlange “deskundige betoog” op een kopje thee en ik roer de suiker in de thee. Zo herstel ik mijn aanwezigheid voor mezelf. Ik doe dat niet geruisloos, want de psychiater vraagt geïrriteerd: “Kun je ophouden met dat getinkel in je theekopje”. Ik druk vermoedelijk non-verbaal uit, “dat verhaal interesseert mij niet en ik doe alsof ik luister”. Ik voel mij machteloos in de relatie naar hem, ik voel mij onprettig in deze sfeer en het getinkel van het lepeltje tegen het porseleinen kopje heeft het effect dat de psychiater zich verstoord voelt in zijn betoog. Ik voel geen ruimte tot een open discussie te komen met hem, omdat hij allerlei tactieken gebruikt om mij onderuit te halen in het team als ik open een andere benadering van mensen verwoord. Ik zie dat de psychiater niet lekker in zijn vel zit en dat hij verbaal reageert als een tennisbal om alles van zich af te houden. Ik ben bang voor de confrontatie. Want op dat moment voel ik mij niet opgewassen tegen zijn snelle verbale reacties? Op niet bewust level heb ik dat uitstekend opgelost. Mijn ziel vindt een uitweg in een beknellend voelende situatie. Ik voel tevredenheid, omdat ik het contact met mezelf heb hersteld door te concentreren op het roeren met het lepeltje en mij in deze situatie niet meer bezig houdt met de ervaren indoctrinatie door de psychiater om alles in hokjes te plaatsen. (herkenbaar voor jou Alia)

Als we emotioneel niet lekker in ons vel zitten en niet in contact zijn met het ware zelf, dan raken we verstrikt in het denken, kunnen gaan twijfelen aan ons zelf en in verwarring raken. Dat kan allerlei  lichamelijk klachten geven, omdat onze keuzen dan niet gevoed worden door de echte zelf en wat we op een dieper level willen realiseren in leven, relatie en werk. We kunnen onze twijfel gaan verkennen en de strijd tussen wat wel of niet goed is. We kunnen onderkennen dat ook niet kiezen een keuze kan zijn en dan terug komen bij ons eigen referentiepunt. Dan gaat het niet om waarom we iets doen. Dat leidt tot een eindeloze zoektocht van redenen. Het gaat om de waarneming van wat we doen. Het feest van de herkenning. Dit is wat ik doe. Wat ik doe kan ik, anders doen.

Wat nodig is: Luisteren met aandacht, liefde, acceptatie van wat is, mededogen, meevoelen en aanvoelen wat ondersteunend is bij het bewust worden van de kern. De gekozen blueprint herkennen. Ons reactiepatroon van overleven. Door de ontkende, onderdrukte of genegeerde nare ervaringen gewaar te worden in een nieuw licht activeren we het zelf genezende vermogen van ons lichaam. We kunnen kiezen.

Dan opeens: “de kwantumsprong in bewust zijn”. Er klikt iets en alles valt op zijn plaats: Eureka. We zijn op het pad naar onze bestemming.

De volgende verschillende programma’s (zie link hieronder van de webpage) bied ik aan om de sociaal-emotionele vaardigheden en mogelijkheden van ons zelf, die ons van nature gegeven zijn, te bevrijden en te benutten voor het realiseren van wat je wilt in contact, werk, en relaties.

Ik adviseer deelname aan een groep en dat is deels gelinkt aan de keuzes die ik zelf heb gemaakt toen ik tegen blokkades aanliep in groepen op een Sociale Academie in Den Haag met het dogma voor of tegen “politiserende hulpverlening”. In een Gestalt-groep is een veilige situatie, waarin als een snelkookpan talloze inzichten en ontdekkingen gedeeld en geoefend kunnen worden in een veilige setting. Indien je andere situaties wilt doorlichten en liever privé-sessies wilt, kies dan 1 van de vele mogelijkheden die meer bij jouw situatie nu passen:

Zie de pagina: http://www.degeleroos.nl/Gestalttherapie.html

Gestaltweekend in de Auvergne, Frankrijk. Gestaltweek Thailand na de corona. Data volgen. Vraag folder en info.

Ik nodig jou uit Alia om de uitdaging aan te gaan en te werken aan zijn wie je in oorsprong bent en te oefenen in een totaal andere omgeving vrij van de huidige leef situatie. Vraag info.

Evert van der Weide, gestalttherapeut en mens,

Ik vind het fijn te horen of je wel of niet herkenning vind of een aanvullende ervaring wilt delen.

N.B. Ik ben gestalttherapeut, gestalttrainer, maatschappelijk werker, maatschappelijk werkende met voortgezette opleiding: groepswerk en supervisiebevoegdheid. Ik support mensen vanaf 1980 in mijn eigen praktijk in achteréénvolgens Den Haag tot 2007, Pak Nam Pran, Thailand t/m 2009 en daarna Treignat in Frankrijk tot heden en Khao Kalok (onder Hua Hin), Thailand tijdens de trainingen aldaar.

Indien je iets meer van mij als persoon wilt weten. Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm  of  https://www.linkedin.com/home?trk=nav_responsive_tab_home . Ik heb ervaring met opvang van vrouwen op geheim adres, psychiatrische problemen en (dwang)neuroses. 

Helder gewaar zijn ontwikkelen of heling van blokkades, oude wonden, depressie. Je zelf kunnen zijn in iedere situatie is mogelijk voor iedereen. Kom samen met anderen oefenen en ontdek. Eureka…….. Ik ben. Tot ziens in verbondenheid.

Wil je mijn  artikelen terug lezen: https://gestalttherapieblog.wordpress.com/

Zie het boek “Gestalt benadering, Gestalt in actie” van Fritz Perls, Uitg. De Toorts 1976. 

“Als we ons zelf niet kunnen begrijpen in ons voelen en onze sensitiviteit, dan zullen we niet een zelf realiserend leven kunnen leiden”. Ik noem dat liefde ontwikkelen voor wat leeft in je zelf.

Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com  In Skype:  evertvanderweide  en in Line: Evert of facebook: Evert van der Weide Zie ook de website: www.degeleroos.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s