Contact maken en het verbroken contact herstellen.

 Contact is waardering van het verschil

De manier waarop ik werk met individuen en paren is gebaseerd op de theorie en praktijk van gestalttherapie. Gestalt-therapie is een holistische, ervarings-en relationele weg van werken met individuen en koppels. Vanuit een Gestalt begeleiding en perspectief, een goed geleefd leven is gebaseerd op het bewustzijn van een persoon van de manier waarop zij leven hun leven en hoe zij hun relaties organiseren. Hieronder heb ik enkele kernbegrippen die ik gebruik in de therapie benoemd en ik beschrijf wat het met je kan doen.

De fundamenten van de gestalttherapie zijn gebaseerd op bewustzijn. Bij het werken met jouw support ik je in het verhogen van het bewustzijn over hoe je leven nu leeft, hoe je bent in relatie met anderen en welke keuzen je maakt. Op het moment dat je gewaar bent wat je doet en het effect op de ander, kan ik je dan helpen tot meer positieve keuzes die betekenis zal hebben en ik zal u helpen bij het creëren van een leven met relaties die je behoefte aan contact vervullen.
Door middel van paren begeleiding, steun ik jou en je partner in gewaar worden van de negatieve en destructieve patronen die contact verstoren, zodat je kunt beginnen met deze patronen te doorzien en de vrijheid te ervaren van nieuwe patronen die ondersteunend zijn, liefdevol en de relatie verrijken in het 
hier-en-nu.
De Gestalt benadering van de begeleiding is geaard in het hier-en-nu. Dit betekent dat wat je ervaart in het huidige moment, in de therapie ruimte of met uw partner, heeft voorrang boven uw ervaringen uit het verleden. Dit betekent dat het ontmoetingsproces levend is en presentatie van wat aanwezig is centraal staat. Hoewel ik niet je persoonlijke geschiedenis weg vlak, ben ik gericht op hoe je huidige leven wordt beïnvloed door je ervaringen uit het verleden. Een beleving van het centraal focus betekent dat de therapie dynamisch is als je je gevoelens, gedachten, gevoelens en voorstellingen in het huidige moment gaat delen. De benefits hiervan zijn dat je in staat bent om te leren aan nieuwe ervaringen en deze te integreren door te werken in de huidige tijd, in plaats van alleen maar te praten over hoe of wat je wilt veranderen in je leven.
Voor koppels, betekent dit dat je vaak met elkaar in gesprek zal gaan tijdens de therapie. Ik merk hoe je reageert op elkaar. Ik geef feedback op basis van mijn observaties en ik zal u nieuwe manieren voorstellen om uit te proberen bij het communiceren in de therapie ruimte. Koppels worden uitgenodigd om verschillende gedragingen en manieren van zijn in het huidige moment uit te proberen. De kracht van dit proces is dat je gaat experimenteren met nieuwe manieren van zijn en omgaan met elkaar, in plaats van alleen maar praten over elkaar en wat niet werkt. Verandering van de taal, van je houding en van expressie wat in je leeft.
 
“Verandering doet zich voor wanneer iemand wordt wat ie is en niet wanneer hij probeert te zijn wat hij niet is” Arnold Beisser

De uitgangspunten van de gestalttherapie wordt gedragen door de gedachte dat verandering, spontaan komt wanneer je meer volledig jezelf bent. Veel andere therapieën verzoeken u dringend om te proberen en anders of focussen over het wijzigen van je zelf. Hoewel dit kan werken op de korte termijn, is het zelden effectief voor de lange termijn verandering. Dit krachtige concept betekent dat wanneer u probeert te stoppen jezelf te veranderen en zich meer bewust bent van wat, hoe en wie je bent, dan zal de verandering uit zichzelf ontstaan vanaf dat punt, door liefdevol gewaar te zijn en keuzen te maken die voedend werken.
Dit betekent dat wij door middel van reflecteren de manieren waarop u meer gewaar kunt worden van hoe je staat in je wereld, wat je denkt en dat nagaat en voelt. Hoe je gedrag jouw relaties en wat je doet in je leven u ondersteunt in de richting van jou beweging naar gezondheid.

In mijn ervaring, heeft de Gestalt-therapie een radicale theorie van verandering die is zeer krachtig en effectief voor het toestaan van individuen en koppels om in het nu te breken  met negatieve en destructieve patronen in de contacten. Dit is de eerste stap in het beginnen aan de liefdevolle en gezonde relatie in de door jouw gewenste richting.
 
Mijn aanpak is holistisch en zonder oordeel. Dit betekent dat ik je zie en erken als een geheel, inclusief je waarden en overtuigingen, familie-van-oorsprong-invloeden, cultureel erfgoed en verleden, heden en toekomst ervaringen en ambities. Ik je niet bekijken als een geheel van problemen. Door middel van frustratie, steun ik je in het oefenen met je gevoel van het geheel en dan kan je beginnen naar alle delen van jezelf te accepteren. Ik zie alle aspecten van je als samenhangend en een vitaal onderdeel van jou, je relaties en je leven.
Ik erken en bevestig je eigen knowhow, inzicht, resonerende wijsheid die je hebt opgedaan via uw unieke persoonlijke historie. De voordelen die je krijgt vanuit een holistische therapie aanpak zijn dat ik in staat ben om je toegang te laten vinden tot je eigen middelen voor genezing van wonden en relatie trauma’s uit het verleden. Dit kan je dan vrijmaken naar een liefdevolle en respectvolle relatie.
Bij het werken met paren ik ben geïnteresseerd in uw sterke punten als partners. We onderzoeken wat goed heeft gewerkt, zodat je lering kunt trekken en voortbouwen op deze mogelijkheden. Wij verkennen ook wat er niet goed werkt voor jullie en wat je elk brengt van je personal histories die mogelijk in de weg staan van de betreffende en gezonde, verrijkende manieren van zijn in de situatie. Dit is vaak een springplank voor het uitproberen van nieuw gedrag in de therapie ruimte om de verbinding te verdiepen met je partner. Dat is leren door ervaring.

 
Gestalttherapie is meer dan alleen praten-therapie. Ik werk op een ervaringsgerichte manier, wat betekent dat ik je uitnodig uit te proberen en het ervaren van nieuwe manieren van zijn in de sessies en dat brengen naar dagelijks leven. Deze ervaring is volledig, in het huidige moment, met alles wat je bent. Het proces van proberen van nieuw gedrag heet een experiment. De doelen van de experimenten zijn het verkennen, ontdekken en bewustwording. Je wordt meer bewust van wie je bent en hoe je bent in verbinding. Ik ben een actieve deelnemer in dit proces en zal vaak feedback geven, ik deel mijn waarnemingen en ik maak mijn gedachten en gevoelens bekend als waarnemer in het heden.
 
Ik neem de aspecten van meditatie en mindfulness in mijn werk met mij mee. Ik ben gepassioneerd over mijn eigen praktijk en hebben een belang in de helende krachten van de aandacht op de geestelijke en lichamelijke gezondheid en welzijn. Wat dit betekent is dat ik in staat ben kalm en betrokken in ons werk samen te blijven. Ik breng gevoeligheid en een ruimte voor ons samen om de aspecten van je leven waar je attent op wilt zijn en verkennen. Nieuw bewustzijn kan ontstaan uit deze ruimte, het verstrekken van opties en keuzes die voorheen niet beschikbaar waren. Ik steun je ook in het brengen van een bewust aanpak van de knelpunten in je zijn. In mijn ervaring is dit een zeer effectieve manier van werken en klanten ervaren de positieve voordelen van de aandacht voor wat aanwezig is.
In onze therapeutische relatie, kijken we vaak naar wat er gebeurt in het contact tussen ons. Dit is een krachtige manier van werken en kan een waardevolle bron van informatie zijn voor jou. Wat dit betekent is dat je kunt ontdekken de gevoelens en moeilijkheden die je ervaart in je andere relaties buiten de sessies door het begrijpen van de familie patronen die ontstaan in begeleiding. Je wordt meer bewust van de blokkades in intiem contact en ik steun je in de ontwikkeling van nieuwe manieren van omgang in de relatie die je vervolgens kunt overdragen aan je andere relaties of contacten.
Ik ben een actieve deelnemer in het groei proces en zal actief met u delen hoe de verbinding met jezelf zich ontwikkelt. Dit is een krachtige methode van genezing van relatie wonden en trauma’s.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat de belangrijkste factor voor een positief resultaat in begeleiding is een sterke verbinding en rapport met je begeleider. Door mijn relatie focus, denk ik dat dit een van de meest krachtige aspecten is van mijn begeleiding en een rijke bron van genezing. Dit betekent een sterke werkrelatie Ik werk met het ontwikkelen vaardigheden in je reis naar heling en herstel en laat je jouw relatie doelen realiseren.
Ben je klaar om uit de relatie pijn te stappen en contact te maken op een ander niveau?

Evert van der Weide, gestalttherapeut en mens,

Zie op mijn website de ervaringen van deelnemers.

N.B. Ik ben gestalttherapeut, gestalttrainer, maatschappelijk werker, maatschappelijk werkende met voortgezette opleiding: groepswerk en supervisiebevoegdheid. Ik support mensen vanaf 1980 in mijn eigen praktijk in achteréénvolgens Den Haag tot 2007, Pak Nam Pran, Thailand t/m 2009 en daarna Treignat in Frankrijk tot heden en Khao Kalok (onder Hua Hin), Thailand tijdens de trainingen aldaar.

Indien je iets meer van mij als persoon wilt weten. Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm  of  https://www.linkedin.com/home?trk=nav_responsive_tab_home . Ik heb ervaring met opvang van vrouwen op geheim adres, psychiatrische problemen en (dwang)neuroses. 

Helder gewaar zijn ontwikkelen of heling van blokkades, oude wonden, depressie. Je zelf kunnen zijn in iedere situatie is te realiseren door jou. Kom samen met anderen oefenen en ontdek. Eureka…….. Ik ben. Tot ziens in verbondenheid.

Wil je mijn  artikelen terug lezen: https://gestalttherapieblog.wordpress.com/

Zie het boek “Gestalt benadering, Gestalt in actie” van Fritz Perls, Uitg. De Toorts 1976. 

“Als we ons zelf niet kunnen begrijpen in ons voelen en onze sensitiviteit, dan zullen we niet een zelf realiserend leven kunnen leiden”. Ik noem dat liefde ontwikkelen voor wat leeft in je zelf.

Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com  In Skype:  evertvanderweide  en in Line: Evert of facebook: Evert van der Weide

Zie ook de website: www.degeleroos.nl    

Heb je andere contacten die geïnteresseerd zijn in werken aan de wie je in oorsprong kunt zijn in contact, vriendschap of werk middels de gestaltbenadering? Stuur deze link aan hun door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s