De revolutie van echte aandacht geven

Doorademen, ruimte voelen, kunnen zijn

Heling en persoonlijke ontwikkeling is per direct mogelijk als er aandacht en attentie is zonder oordeel in de kracht van het nu. Ga je er nu voor?

Ken jij de ervaring dat je kunt voelen dat iemand aanwezig is voor jou in het nu en dat jij kunt voelen dat de persoon luistert naar wat je zegt. Ken je de ervaring niet, dan wens ik je deze toe. Ik ken deze bijzondere ervaring, ik adem diep door en ik kan zijn met de aanwezige gevoelens. Ik voel mij geraakt.

In dagelijkse leven doen mensen alsof ze luisteren, de luisterhouding, en zijn ondertussen bezig met hun eigen model van gezondheid (hulpverleners) en wat ze vanuit eigen optiek moeten doen om je te helpen. Dus geef als oefening aandacht aan wat je voelt als iemand naar je luistert. Luisteren voelbaar Evert?

Echte aandacht is luisteren en invoelen en assisteren de eigen woorden te vinden die contact doen herstellen met je echte wezen ofwel de bron van jou zijn. Kunnen en mogen zijn in volle acceptatie, dat het goed is.

Herstellen van contact houdt in dat we actief luisteren naar de woorden. De klank van de woorden. Dat we stil staan bij hoe de gegeven boodschap resoneert in ons “innerlijk”. Dat vraagt het respecteren van de beleveniswereld van de ander en ons daarvoor openstellen. Open vragen stellen en meevoelen hoe het is in de situatie. Onze onmiddellijke en automatische reacties waar nemen en herkennen als denkreactie voor oplossingen die geen oplossingen zijn. Voorbij laten drijven. Zoeken naar wat daaronder voelbaar is in het verhaal van de ander. Als er een emotie voelbaar is in woorden uitdrukken van bijvoorbeeld “ik voel de emotie ……… en ik herken ……”.

Dat geeft aan de ander de bevestiging en erkenning van de beleving en daardoor kan zij zich gesteund voelen in zijn zoals zij op dit moment is met haar emoties. Geen vastgeroeste reactiepatronen. Gehoord voelen door de ander geeft een extatische beleving van kunnen zijn. Geeft een diep doorleeft contact voelen in de herkenning van ons verschillend zijn. Wil jij dat vermogen ook ontwikkelen Evert.

Dat is de ander weer gaan zien in de puurheid die aanwezig is onder de “sociale gedragslagen”. De “gewoonten” die erin zijn geslopen en op sommige gebieden nuttig zijn geweest in het overleven. Gewoonten die in het nu beperkend werken in de ontmoeting en het realiseren van wat je wilt op het pad naar jouw bestemming. Dat doorzien van die beschermingslagen en deze herkennen wordt in gestalttermen het “pellen van de ui” genoemd.

Herstellen van de relatie houdt in dat we niet luisteren naar ons denken over elkaar, maar naar ons hart en met open mind de situaties die frictie opnieuw gaan verkennen. Assisteren met open vragen en de aandacht richten op de achtergrond waar we niet naar gekeken hebben. Uit ons selectieve denken (vooroordelen of etiket) en opnieuw open waarnemen. Dat is wandelen rond de boom en de verschillen waar nemen vanaf de verschillende posities. Vrij komen van onze automatische reacties gebaseerd op onze nare ervaringen uit het verleden ofwel onze denkramen (Olivier B. Bommel) zoals ik het noem. De werkelijkheid van wat is in het nu weer verkennen en elkaar op een dieper level ontmoeten.

Schoonheid, zuiverheid, groei en bloei. Gestalt Training als een ontdekkingstocht naar meer pure ontplooiing in het nu. We kunnen ons zelf een herkansing geven te genieten van wat is. Oude gebeurtenissen die hangen doorwerken en dan vrijer voelen. Zet zelf die eerste stap en benut de kans te ervaren hoe het is als er gewerkt wordt met dialoog zonder oordeel en als voelbaar wordt in de groep hoe we echt naar onze eigen waarnemingen luisteren, dan er mee oefenen en nieuwe inspirerende ontdekkingen kunnen doen. Ons kunnen verwoorden in de situatie, dat we staan in eigen ruimte en voelen dat we kunnen zijn wie we in essentie zijn.

We kunnen onze wensen meer realiseren in relatie, werk en gezin. Focussen op wat belangrijk is voor ons als persoon. Opeens in de kwantumsprong naar bewust zijn.

Er klikt iets en alles valt op zijn plaats. We zijn op het pad naar onze bestemming.

De volgende verschillende programma’s (zie link hieronder) bied ik aan om ons vermogen tot reageren in de situatie, die vermogens die ons van nature gegeven zijn, te benutten voor het realiseren van wat je wilt in contact, werk, zaken en relaties.

Ik adviseer deelname aan een groep en dat is deels gelinkt aan de keuzes die ik heb en heb gemaakt toen ik tegen blokkades aanliep in groepen op een Sociale Academie in Den Haag met dwangnormen voor “politiserende hulpverlening”. Ik heb risico’s genomen en verwoord hoe ik me voelde.

In een Gestalt-groep is een veilige situatie, waarin als een snelkookpan talloze inzichten en ontdekkingen gedeeld en geoefend kunnen worden in een veilige setting. Indien je tegen andere situaties aan loopt in je leven, kies dan andere mogelijkheden die meer bij jouw situatie nu passen:

Zie de pagina: http://www.degeleroos.nl/Gestalttherapie.html

Ik nodig jou uit Evert om de uitdaging aan te gaan en te werken aan jouw mogelijkheden in een totaal andere omgeving vrij van de huidige leefsituatie. Vraag info.

Heb jij situaties dat jij je niet gezien voelt in een situatie Evert? Wil je het stuur in eigen handen nemen?

Als je in een situatie bent dat je vast voelt zitten en geen uitweg meer ziet. Telefonisch consult of videoconsult, consulatie ter plaatse is in noodsituaties mogelijk. Overleg. (24 uur bereikbaarheid). S ’Nachts is er een nachttarief. Informatie op de website volgt binnenkort.

Ik werk met beweging, gebruik van taal, meditatie, (interne) dialoog met de delen van het zelf of de ander (herstel van harmonie en één zijn met jezelf), de gestaltformatie, expressie geven aan voelen, exploreren, helende muziek en rockmuziek, verkennen van identificaties, awareness, herkenning en in beeld brengen van leefpatronen en wat ter plekke boven komt of ingebracht door degene die deelneemt. Tevens met support als de chaos niet te overzien lijkt en enkel de ondersteuning in een veilige situatie nodig is. Je zelf terugvinden en dan in staat zijn anderen te ondersteunen in hun eigen spoor in dit leven,

In verbinding en ik zie er naar uit om jou te ontmoeten op het pad naar het licht en de herinnering aan je kansen en mogelijkheden in dagelijks leven,

Queen: “I want to break free”

Evert van der Weide, gestalttherapeut en mens,

Ik vind het fijn te horen of je wel of niet herkenning vindt of een aanvullende ervaring hebt.

N.B. Ik ben gestalttherapeut, gestalttrainer, maatschappelijk werker, maatschappelijk werkende met voortgezette opleiding: groepswerk en supervisiebevoegdheid. Ik support mensen vanaf 1980 in mijn eigen praktijk in achteréénvolgens Den Haag tot 2007, Pak Nam Pran, Thailand t/m 2009 en daarna Treignat in Frankrijk tot heden en Khao Kalok (onder Hua Hin), Thailand tijdens de trainingen aldaar.

Indien je iets meer van mij als persoon wilt weten. Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm  of  https://www.linkedin.com/home?trk=nav_responsive_tab_home . Ik heb ervaring met opvang van vrouwen op geheim adres, psychiatrische problemen en (dwang)neuroses. Ik werk sinds 30 jaar niet meer met diagnoses. 

Helder gewaar zijn ontwikkelen voor heling van blokkades, oude wonden, depressie in een veilige omgeving. Je zelf kunnen zijn in iedere situatie kan beschikbaar komen. Los komen van diagnoses en etiketten. Kom samen met anderen oefenen en ontdek. Eureka…….. Ik ben. Tot ziens in verbondenheid.

Wil je mijn  artikelen terug lezen: https://gestalttherapieblog.wordpress.com/

Zie het boek “Gestalt Therapie Verbatim” van Fritz Perls, Uitg. Bert Bakker 1976. 

“Het begrip verdringing is onzin. Als je kijkt is alles er al. Het belangrijkste is het begrijpen van de projectie.”  Blz. 75. Als je doorziet hoe je de kracht uit handen geeft, dan …….

Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com  In Skype:  evertvanderweide  en in Line: Evert of facebook: Evert van der Weide

Zie ook de website: www.degeleroos.nl  op de eerste pagina onder het kopje: Bewust zijn.  

Heb je wellicht mensen in je omgeving, die geïnteresseerd zijn in werken aan de inter persoonlijke vaardigheden in contact, vriendschap of werk? Stuur deze email aan hun door of geef hun emailadres op.

Recent kreeg ik van een deelneemster te horen, dat zij na vele psychologen bezocht te hebben, in de eerste sessie met mij zich (h)erkend voelde in haar voelen en daardoor acceptatie van haar gevoelens in de situatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s