Open of gesloten vragen

Voelen en intuitie

Fijn om weer even met jou in dialoog te kunnen gaan. De laatste weken lees ik opnieuw vele hoopgevende berichten over heling en herstel en een veranderende kijk op afwijkend gedrag, afwijken van wat “normaal is” en hoe daarvan te herstellen. Ik voel mij verheugd, dat de hegemonie van de DSM5 van de psychiatrie steeds meer doorbroken wordt. Een systeem waar ik vanaf het begin gevoelsmatig moeite mee had. En uiteraard uitgestapt ben, vanwege de beperkingen van het denkmodel getoetst aan de realiteit van de ontmoeting in  het mens zijn. De mens in zijn oneindige facetten wordt niet gezien in dit model.

Er is meer tussen hemel en aarde dan we denken ofwel vermoeden. Intuïtie, emotie en voelen en contact met de zintuigen is een manier waarbij we weer met onze voeten op de aarde kunnen komen in het “hier en nu”. Gestalt biedt vele tools. Ontwikkelen van een zuiver gewaar zijn, waardoor de deskundigheid in eigen ons huis ontwikkeld wordt. Sommigen noemen het verlichting.

Vandaag richt ik de aandacht op vragen stellen en dan voornamelijk op open en gesloten vragen. Als iemand echt in jou geïnteresseerd is en een open vraag stelt b.v. “wat voel jij als P. je ongevraagd aanraakt?” dan voel jij de open interesse in hoe jij iets voelt, je voelt je vrij en gezien en je voelt de ruimte om te uiten wat jij in jezelf merkt. Geeft ruimte tot zelfverkenning en geeft de ruimte voor een werkelijke dialoog, waar beide deelnemers aan ontdekken en groeien. Is verkennen wat werkelijk aanwezig is in jouw situatie.

Komt in dagelijks leven niet vaak voor want we hebben gewoontepatronen en we zijn niet meer gewaar dat we standaard reacties en patronen gebruiken in dagelijks contact. En als we ons gewaar zijn van de onechtheid in contact dan lopen we tegen blokkades aan, omdat onaangepast reageren en niet standaard reageren vaak niet gewaardeerd worden. Dan kun jij je klem voelen zitten en kan het nodig zijn een manier te vinden om het stuur weer in eigen hand te nemen. Vrij voelen in eigen beheer.

Dan is het goed om het verschil tussen open en gesloten vragen te gaan herkennen. Een gesloten vraag is in wezen geen echte vraag, want je wordt in een bepaalde richting gestuurd en dat voel je in de klank en de intonatie van de vraag b.v. “Vind je het fijn als P. je ongevraagd aanraakt”. In deze vraag zit al een conclusie verweven (“vind je het fijn”) en is daardoor in feite geen vraag maar een verkapte mening. Wellicht reageer je dan vanuit voelen van in een hoek gedrukt worden en dan kun je het verwijt krijgen agressief te reageren op een gewone vraag. Vragen die geen vragen zijn hebben als effect dat ze contact verstorend werken.

Gesloten vragen worden vaak gesteld als iemand al een mening heeft over jou en de bevestiging  van de eigen mening zoekt door het stellen van een gesloten vraag en heeft aldus niets te maken met interesse wat jij werkelijk voelt.

Ik nodig jou uit om eens stil te staan bij de vragen die aan jou gesteld worden en dan aandacht te richten op wat je voelt. De deskundigheid is reeds in jou aanwezig als je luistert naar de eigen waarneming en vraagt attentie en aandacht. Ik heb zelf in het verleden op vragen die niet goed voelden, goedwillend antwoordt gegeven ter vermijding van conflict of verstoring van harmonie. Ik voelde dat er iets niet klopte en kon er niet direct de vinger opleggen en dan gaf ik maar een gewenst antwoordt, waardoor ik een stukje van de werkelijkheid in de ontmoeting weg liet, door niet te zeggen hoe de vraag werkelijk voelde.

Ik nodig je uit herkenning te delen? Laat horen en vertel je waarneming. Jij bent een bron van bewust zijn. Klachten of symptomen hebben een sleutel tot ontsluiering van wat werkelijk aanwezig is in jouw daily live. Negatief wordt positief als we het zien in het licht van bewust zijn. Want je ziet wat waar is in de situatie. Jouw intuïtie herkend wat klopt. Wil je support en steun om in deze situaties voor jezelf te gaan staan en iets helder te krijgen?

Anecdote: Ik ben hier tegen aan gelopen in contact met een collega gestalttherapeut en heb dat dit keer wel uitgewerkt in de dialoog met hem en dan is het fijn als het herkend wordt wat er zo fijnmazig en onbedoeld tussen ons gebeurde.

Gestaltweek in voorbereiding (corona) Met support, herkenning, delen en doorwerking van blokkades vrij voelen als nooit tevoren. Realiseren van je levensdoel.

Gestaltweek in Khao Kalok in Thailand in voorbereiding. (coronaperikelen). Werken aan je mogelijkheden en kansen creëren in dagelijks bestaan. Klik op de blauwe teksten.

Ik assisteer ook met het schrijven van brieven en andere ondersteuning. Ik kreeg deze beleving: “De tekst klopt wel goed..”. “Ik ga hem sturen”. Ik vind het fijn om te steunen in alle nare situaties, waarin je onrecht aangedaan wordt.

Evert van der Weide

N.B. Ik ben gestalttherapeut, gestalttrainer, maatschappelijk werkende met voortgezette opleiding: groepswerk en supervisiebevoegdheid. Ik support mensen vanaf 1980 in mijn eigen praktijk in achteréénvolgens Den Haag tot 2007, Pak Nam Pran, Thailand t/m 2009 en daarna Treignat in Frankrijk. Ik geef gestalt-weken of weekends in Frankrijk, Nederland, Thailand.

Indien je iets meer van mij wilt weten. Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm

Heling van blokkades, oude wonden, depressie, je zelf kunnen zijn is mogelijk voor iedereen. Kom samen met anderen oefenen en ontdek. Eureka…….. ik ben. Tot ziens in verbondenheid.

Zie het boek “Ken Uw Zelf”.

Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com  Video-calling Skype, Zoom, Whatsapp, Messenger. Kunt nu een afspraak maken. Zie ook de website: www.degeleroos.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s