Onaffe zaken afronden – ontdek je eigen power

Waarnemen:  wat is ….. dat is

We hebben allemaal wel eens van die gebeurtenissen die op de achtergrond om aandacht blijven vragen, ondanks dat we die negeren.

De kaart is niet het gebied. Als je klachten hebt en je niet lekker voelt dan kun je naar een dokter gaan die geleerd heeft een kaart te lezen voor welke ziekte je hebt op basis van de aanwezige symptomen. Dat wordt diagnosticeren genoemd. Dan krijg je de daarbij horende medicijnen. Alsof je een machine bent die enige olie nodig heeft om gesmeerd te kunnen draaien.

Elk moment kun je vernieuwen. Inspiratie hervinden. Vanuit een eureka gevoel nieuwe keuzen zien voor contact maken, ontplooiing realiseren. Heling door anders denken, doen en voelen.

“Wat is ….. dat is ……” de toverspreuk in de gestaltbenadering van het leven.  Het kenmerk van de neuroticus word genoemd “het voor de hand liggende niet zien”. Wat zich vlak voor onze neus bevindt niet waarnemen doordat alle energie gaat naar het denken over wat we doen. Jezus had het over ziende blind zijn. Dat overkomt ons allemaal wel eens.

De nieuwste trend is “de mindset” ofwel “niche” ofwel “reptielenbrein” ofwel “implanteren”, maar nu ga  ik het focus richten op het voor de hand liggende niet zien. Hieronder een voorbeeld:

In dagelijks contact kun je in gesprek gaan met iemand en dan over alle sociale aspecten van leven praten en zijdelings merken dat je op het non-verbale niveau iets waarneemt wordt dat aandacht vraagt, maar je geeft daar geen aandacht aan en blijft doorgaan in de “sociale talk”, wat heel gezellig lijkt. Herken jij dat?

Waar ik mij bewust van ben geworden, dat als ik mij niet energiek voel, dat het dan is alsof ik een gebrek heb. Ik ben met mijzelf in conflict, want ik voel me moe en ik wil me niet moe voelen. Soort ideaalbeeld dus hoe ik zou moeten zijn en dat geeft een gevoel alsof ik niet ok ben. Want ik zou me toch energiek moeten voelen. Herken jij dat? Dat vraagt een reflectie op wat er in jezelf gebeurd. Ik heb door de jaren heen geleerd te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en als ik me moe voel, dan neem ik dat serieus en ik neem de tijd te rusten. En dan na een korte break voel ik weer energie.

Of: Ik spreek met iemand en ik merk, dat er iets niet prettig voelt. Het voelt alsof de ander een bedoeling heeft en die wordt niet uitgesproken. Het voelt trekkend en ik geef daar geen attentie aan, maar blijf sociaal meepraten. Wat wil die persoon? Het wordt niet duidelijk? Ik luister niet naar mijn eigen zintuigen, waarmee ik op de achtergrond waar neem (ik zie, ik hoor, ik voel, ik proef). Ik laat mijn denken meeslepen in het verhaal van de ander en ik merkte dat er in mijn beleving (voelen) iets niet klopte in wat ik hoorde en datgene wat ik voelde. In het verleden deed ik daar op dat moment niets mee. Herken jij dat jij je laat leiden door het verhaal van de ander? Wat wil jij? Of hoe zou jij anders willen doen?

In een Gestalt-groep werken we met bewust zijn en dat is een veilige situatie, waarin als een snelkookpan talloze inzichten en ontdekkingen gedeeld en geoefend kunnen worden in een setting met aandacht voor jou waarneming. Met open ogen je voelen verkennen in het geheel en dan de kansen om een nieuw antwoordt te vinden in een moeilijke situatie. Een doorbraak realiseren. Uit het plaatje stappen (zie hiernaast) en dan aanwezig zijn in het nu. Wat is… dat is.

Ik werk met verschillende vormen van werken aan het benutten van je ongekende mogelijkheden, kies wat het meest aanspreekt bij jouw situatie en voelen nu:

Zie de pagina: http://www.degeleroos.nl/Gestalttherapie.html

Als je in een situatie bent dat je vast voelt zitten en er geen gat meer in ziet. Telefonisch consult of videoconsult, consulatie ter plaatse is in noodsituaties mogelijk. Overleg. (24 uur bereikbaarheid). S ’Nachts is er een nachttarief. Informatie op de website volgt binnenkort.

Ik werk met beweging, gebruik van taal, positie innemen, (interne) dialoog met de delen van het zelf of de ander (herstel van harmonie en één zijn met jezelf), dromen, de gestaltformatie, expressie geven aan voelen, exploreren, helende muziek en rockmuziek, verkennen van identificaties, awareness, herkenning en in beeld brengen van leefpatronen en wat ter plekke boven komt of ingebracht door degene die deelneemt. Je zelf terugvinden en dan vervolgens in staat zijn anderen te ondersteunen in hun eigen spoor in dit leven,

In verbinding en ik zie er naar uit om jou te ontmoeten op het pad naar het licht en de herinnering aan je kansen en mogelijkheden in dagelijks leven,

Queen: “I want to break free”

Evert van der Weide, gestalttherapeut en mens,

N.B. Ik ben gestalttherapeut, gestalttrainer, maatschappelijk werker, maatschappelijk werkende met voortgezette opleiding: groepswerk en supervisiebevoegdheid. Ik support mensen vanaf 1980 in mijn eigen praktijk in achteréénvolgens Den Haag tot 2007, Pak Nam Pran, Thailand t/m 2009 en daarna Treignat in Frankrijk tot heden en Khao Kalok (onder Hua Hin), Thailand tijdens de trainingen aldaar.

Indien je iets meer van mij als persoon wilt weten. Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm  of  https://www.linkedin.com/home?trk=nav_responsive_tab_home . Ik heb ervaring met opvang van vrouwen op geheim adres, psychiatrische problemen en (dwang)neuroses. Ik werk sinds 30 jaar niet meer met diagnoses. 

Wil je mijn  artikelen terug lezen: https://gestalttherapieblog.wordpress.com/

Zie het boek “Gestalt Therapie Verbatim” van Fritz Perls, Uitg. Bert Bakker 1976. 

“Het begrip verdringing is onzin. Als je kijkt is alles er al. Het belangrijkste is het begrijpen van de projectie.”  Blz. 75. Als je doorziet hoe je de kracht uit handen geeft, dan …….

Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com  In Skype:  evertvanderweide  en in Line: Evert of facebook: Evert van der Weide

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s