Contact is waardering van verschil – respect en acceptatie

In contact

Het is normaal als jij je af en toe niet lekker in je vel voelt zitten. Begrepen voelen is essentieel voor ons welzijn.

Nu naar de praktijk van alle dag. Voel jij je beperkt in je zijn? Gevangen in de regels en opvattingen van anderen? Wil jij je vrij voelen?

De korte zin “contact is waardering van verschil” heeft voor mij heel veel inhoud en betekenis. Refereert ook naar het gestalt gebed. Ik doe mijn ding en jij doet jouw ding. Ik ben hier niet om jouw verwachtingen te voldoen en jij bent hier niet om aan mijn verwachtingen te voldoen. Jij bent jij en ik ben ik. Als we elkaar bij toeval ontmoeten is het prachtig. En niet… dan is er niets aan te doen.

Stel je voor dat de ander zoals je die ontmoet een geheel is van alle individuele levenspatronen samengevat in de presentatie in het nu. Stel dat we beginnen met respect voor ieders individuele levensweg. Dat we niet oordelen over dat het verleden, dat iemand heeft gemaakt tot wat ie nu is. Wat achter ons ligt is niet meer te veranderen, wat wel kan is opnieuw naar de eigen historie kijken zoals deze doorwerkt in het functioneren van ons “zijn” in het nu. Dan komen we in het boeiende “hier en nu”. Het moment waarop alles mogelijk is en de flarden van het verleden nog hangen. Contact maken en de ander waarderen om wat is aan verschil. In de ontmoeting in respect en acceptatie de wondere werken met de dialoog die voedt en nieuwe inzichten geeft om op een frisse manier voort te gaan op ons eigen pad.

Ik heb nu het beeld voor mij van een prachtig moment in de Gestaltgroep als een deelnemer in contact komt met de diepere emoties uit een situatie in dagelijks leven. Levensenergie stroomt opeens en iedereen in de groep ademt weer dieper door. Meerdere deelnemers in de groep herkennen zich in de beleving van de situatie en voelen zich ontroerd door de puurheid en de echtheid van het uitdrukking geven aan die voelbare emoties in een bepaalde situatie. Door het kunnen inleven in elkaar ontstaat een gevoel van ongeëvenaarde verbinding. Wij zijn niet alleen op deze wereld. Wij zijn met elkaar verbonden.

Patroon in dagelijks leven is gewoonlijk vermijden echt dieper te voelen en dat te verkennen. Leven wordt dan ervaren als een sleur. Vitaliteit verdwenen. Alles lijkt hetzelfde, terwijl niets hetzelfde is. Geef eens aandacht aan het verschil en doe boeiende ontdekkingen. Erkenning van verschil doet ontdekken hoe we zijn verbonden. Verschil tussen leven in een gedragspantser of respectvol risico nemen in contact en dan? Kom  in een nieuwe situatie, laat je gaan en ervaar de extase van leven in de kracht van het nu.

Ik werk met verschillende vormen van werken aan het benutten van je ongekende sluimerende mogelijkheden, kies wat het meest aanspreekt bij jouw situatie en voelen nu:

Zie de pagina: http://www.degeleroos.nl/Gestalttherapie.html

In verbinding en ik zie er naar uit om jou te ontmoeten op het pad naar awareness en het zicht op je kansen en mogelijkheden in dagelijks leven,

Enya: “May it be”

Terug naar je eigen basis. Ik assisteer je te komen waar je wilt kunnen zijn.

Gestalt-workshop 27-28-29 november 2020

Informatie op verzoek als jij graag wilt deelnemen aan deze (Zoom video?) workshop. Vraag folder of info. Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com  In Skype:  evertvanderweide  en in Line: Evert of facebook: Evert van der Weide

Evert van der Weide, gestalttherapeut

Indien je iets meer van mij als persoon wilt weten. Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm  of  https://www.linkedin.com/home?trk=nav_responsive_tab_home

Wil je mijn  artikelen terug lezen: https://gestalttherapieblog.wordpress.com/

Zie het boek “Gestalt Therapie Verbatim” van Fritz Perls, Uitg. Bert Bakker 1976. 

“Het begrip verdringing is onzin. Als je kijkt is alles er al. Het belangrijkste is het begrijpen van de projectie.”  Blz. 75. Als je doorziet hoe je de kracht uit handen geeft, dan ……. Zie ook de website: www.degeleroos.nl  op de eerste pagina onder het kopje: Bewust zijn. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s