In dialoog

Ik en jij

Voor iedereen die met mensen om gaat. Die met mensen werkt en wil bijdragen aan heling.

Hoe voel jij je in deze lock-down periode? Heb je iets waar je tot nog toe nooit over hebt kunnen praten, Evert? Zou je begrip willen ontmoeten, acceptatie, respect en kunnen voelen dat je ok bent zoals je bent? Helderheid in jezelf en in een moeilijke situatie.

Je kunt vrij komen van depressie, somberheid, bi-polaire reacties, lichamelijke of psychische klachten, onwel voelen, tegenstrijdige gedachten, haatgevoelens, spanningen, dwang- ofwel angstige gedachten, mislukt voelen, gevoel van het niet goed te doen, de pijn van gekritiseerd voelen.

Ik heb zelf in de gestalt training ervaren hoe voedend het is om te delen wat er in het zelf omgaat en de ander luistert actief en leeft mee, deelt open en zonder oordeel hoe het overkomt ofwel delen wat voelbaar in hier en nu. Geeft een reflectie op je zelf vanuit de directe beleving. Iemand die zuiver en begripvol met je meekijkt en mee voelt. Steun geeft aan wat je inwendig ervaart. Oefenen in tweetallen en delen wat je ontdekt. Je weer thuis voelen komen in je zelf. Ik ben.

De dialoog in gestalt termen is prachtig beschrijven in het legendarisch boek van Martin Buber: Ik-gij. In gestalt noemen we dat ook terug komen bij jouw zintuigen in hier en nu. Als jij jezelf begrijpt ben je meer in staat de ander te begrijpen vanuit eigen innerlijk voelen. Je eigen tools, jouw eigen mogelijkheden, je eigen ontdekkingen. Iedereen die met mensen werk zou dit gereedschap dienen te ontwikkelen en leren luisteren met de zintuigen, met het hart door verdiepte zelfkennis in de praktijk en niet vanuit een theoretisch boek. We kunnen vrij komen van medicijn gebruik voor herstel. Vrij komen van de piekerpatronen. Een nieuwe route gaan naar contact maken en elkaar begrijpen. Weer diep kunnen ademhalen. Ruimte voelen. Als jij in je relatie, werk of privé situatie weer eens een vervelende situatie mee maakt, concentreer je dan op jouw voelen, jouw positie daarin en onderzoek waardoor jij je voelt zoals jij je voelt.

Zoek zuivere support van iemand die zonder oordeel meekijkt en je helpt jezelf te zien zonder oordelen of verwijten en hoe jezelf actie kunt ondernemen.

In gestalt werk ik ook met dromen. Elk deeltje van de droom is een projectie van de zelf. Angstige en enge dromen en dan dat heldere inzicht. Voelt plotsklaps als een bevrijding. Eureka.

In 2021 bied ik korte individuele en/of groepstraining aan waar we werken met de “helende dialoog” in 6 (2 wekelijkse sessies) over een periode van 3 maanden. Ontvangt een certificaat van deelname. Deze training is ook voor (echt)paren die beiden een weg willen vinden om vrij te komen van het verwikkeld raken van (ego) reactiepatronen en willen komen tot dieper begrip voelen voor elkaar. Zonder zich te storten in buitenechtelijke avonturen. Vrij willen komen van reactiepatronen die van generatie op generatie overgaan.

Het eerder genoemde boek van Martin Buber “ik-gij” wordt aanbevolen aan te schaffen om een verdieping te geven aan deze korte training.

De inschrijving voor het Gestaltweekend 18-20 december 2020 is gesloten.

In 2021 – “Training in dialoog” (6 tweewekelijkse sessies thuis) Videozoom. Vraag brochure.

De kracht van de gestaltgroep is dat deze een enorme ondersteuning geeft bij het terug vinden van de echte zelf. Je kunt dan weer in contact komen met het pure in jezelf. Iemand die goed helpt, helpt jou om jezelf weer aan het “authentieke zijn” te herinneren. Het is prachtig weer bij eigen voelen te komen. Uit het computerbrein te stappen, uit de mist van het beredeneren en in de situatie hier en nu.

Het is als luisteren naar muziek. Een bepaalde toon of trilling van de stem, van de woorden  en de klanken resoneren in jou. Hebben het juiste trillingsgetal.

Ik ben…., ik beleef………, ik voel……, ik existeer…….., ik ben verbonden………., ik maak deel uit van het geheel…. ik ben hier nu…….. ik ontmoet jou…….. ik resoneer…….. ik voel mij betrokken ……. ik voel mij geheeld 

In deze week kun je ervaren wat de kracht is van werkelijk luisteren naar de ander en wat je hoort achter de klank van de woorden, jij kunt gerichte aandacht geven aan wat je merkt in jezelf, verwoorden, soms zonder woorden (non-verbaal), de ander luistert, en dan dat mooie moment als je kunt voelen wordt dat er echt begrip, empathie en belangstelling is in wie jij bent en zien wie de ander werkelijk is. De waarneming gaat stromen door de open opstelling zonder enig oordeel. Voelen wat aanwezig is nu …….. kunnen delen en dan? Je voelt  verbondenheid.

Ik ben Evert van der Weide ,

Woonde in Nederland, 2 jaar in Thailand en nu 12 jaar in Frankrijk, ik heb nu 40 jaar ervaring als Gestalt therapeut. Ik werk met individuele, relatie-gesprekken, supervisie en gestaltweekenden en gestaltweek-trainingen in Nederland, Frankrijk en Thailand.

Mijn inspirators zijn Fritz en Laura Perls, Gendlin, Pierro Ferrucci, Assaggioli, Anthony Robbins, Carl Rogers, Walter Kempler (relatie-therapie) en Alexander Lowen. Ik ben gepassioneerd door de mogelijkheden tot persoonlijke groei van ieder mens in het actuele moment van het nu.

Vraag info, geef voorkeursdata via email degeleroos@gmail.com of sms naar telefoon +33627786252 met naam, adres en telefoon. (via Whatsapp, Messenger, Skype, Line). Voor een brochure of een inschrijfformulier en je  ontvangt 14 dagen van tevoren  de inlogcode voor Zoom, zodat je vanuit eigen huis aan de training kunt deelnemen.    

Ter inspiratie: Crosby, Stills, Nas and Young: Helpless

Martin Buber: Uitg. Bijleveld: – Ik en jij. 12de druk 2016.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s