Nieuw jaar, vrij komen van oude patronen, awareness en actie

Ten volle leven

Fijn je te ontmoeten. Ik zie je, ik hoor je en ik voel je.

Loop jij aan tegen gevoelens van angst of vrees in (eerste) contact, in een ontmoeting met iemand van het andere geslacht, in een gesprek met een hoger geplaatst iemand? Ben je wel eens geëtiketteerd als eigenwijs, arrogant of autoritair en slik je nu je eigen uitingen in? Een groot deel van ons leven wordt bepaald door de overlevingsstrategieën welke we als kind hebben moeten gebruiken om geaccepteerd en geliefd te zijn in dagelijks leven door onze vader en moeder.

De patronen welke vroeger hebben gewerkt om te overleven werken niet meer in het heden. We kunnen vrijkomen van deze oude patronen in contact, als je durft, door ze in het heden te herkennen in begrip en acceptatie. Wil je een goed contact met anderen dan is het nodig dat je spreekt over jezelf tot in detail, concreet benoemt wat je hoort, voelt en denkt en concentreert in het heden op wat je voelt.

Jouw en mijn lichaam, geest en spirit zijn geen afzonderlijke onderdelen, maar zijn een geheel in en deel van de kosmos. Wat is er fijner dan de mooie persoon die je op een dieper niveau bent tevoorschijn te laten komen in het licht en daarin gezien te worden. In de intimiteit van de relatie elkaar te kunnen (in)voelen. Zelfverzekerd in de ontmoeting stappen. Je zelf kennen tot in je diepste wezen.

Als jij je alleen voelt in contact dan is het belangrijk eigen gevoelens te delen met de ander zonder te oordelen, want verwijten scheppen gevoelsmatige afstand. Een verwijt doet pijn en doet je in elkaar krimpen. Kijk elkaar aan en deel wat je voelt in jezelf. Deel wat je merkt in hier en nu. Begin zinnen met “hier en nu merk ik ….”

Jij bent een heelheid en je kunt de aanwezige wijsheid in jezelf terug vinden door je aandacht te richten op wat  w a a r n e e m b a a r  is in het hier en nu.  Op het moment dat jij ontdekt hoe je in een situatie staat en met aanvaarding of in waarheid ziet welke (onbewuste?) keuzen je (hebt ge-) maakt in leven  ontstaat er een Eureka……..beleving. Ik heb het gevonden.

Wat ook nodig is een veilige omgeving om te oefenen en je niet langer terug te hoeven trekken achter een verklaring of een verdediging van jezelf, van wie je bent.

  • Een oefening: concentreren op de situatie nu. Wat doe je nu? De beleving, de gevoelens en de emoties geven een signaal in het moment en als je niet bij deze belevingen kunt komen kan het zijn dat je ronddoolt in de sluier van het denken. Neem een situatie waar jij je onterecht bejegend voelt. Ga de volgende oefening doen: “heen en weer gaan tussen voelen en denken”. Concentreer je op het voelen zonder te denken. Merkt je dat je gaat denken concentreer je dan daar weer op en ga dan weer terug naar je voelen enz.  Doe het op een rustige plek waar jij niet gestoord wordt. Ik zelf heb deze oefening gedaan in de jaren 80 op de top van een heuvel in de duinen van Kijkduin over een situatie op mijn werk waarin ik mij geen recht gedaan voelde. Knaagde heel pijnlijk aan mij. Voelbaar bij mijn sternum. Ik volgde op dat moment de weekend gestalt-training en opleiding ter ondersteuning van komen in “de kracht van het hier en nu”. En opeens in de oefening voelde ik “eureka”. Opgetogen. Ik zie wat ik kan doen. In kan in actie komen. Ik heb keuze.

Wat nodig is het goddelijke – de ziel terugvinden in jezelf en respect te ontwikkelen voor de signalen die aanwezig zijn, daarmee te werken in dialoog. Als de signalen van het lichaam, het brein met de mogelijkheid van het denken en de ziel samen werken dan is heel voelen in jezelf het resultaat. Als er tekenen zijn van disharmonie door ongemak, pijn, depressie, angst of ziekte dan is dat een vorm van feedback van het lichaam. Als wij op een holistische wijze kunnen kijken naar de signalen van het zelf, dan kan onze gezondheid, heelheid en ziel in balans komen. Kunnen medicijnen overbodig worden. Kunnen we vol van energie vliegen door bergen en door dalen. Leve het leven.

Als het lichaam je niet het gevoel geeft je vriend te zijn, dan is er gebrek aan bewustzijn. Awareness ofwel gewaar zijn heeft een enorme kracht. Is aanwezig in elke cel. Bewustwording is het onzichtbare, stille middel waarmee je lichaam weet wat je geest denkt en tegelijkertijd feedback van het lichaam stuurt, zodat de geest zich gesteund voelt en begrepen. Een unieke beleving als je terug komt bij de heelheid voelen in je zelf.

De wederzijdse ondersteuning van lichaam en geest creëert een staat van gesetteld voelen in jezelf. Bij het kiezen voor een bepaalde oplossing of gedrag vraag dan eens aan je lichaam: “Hoe voel jij je hier over?” Als het lichaam jou een signaal van fysieke of emotionele nood geeft verken wat de handen en voeten zijn van je voelen. Krijg jij een comfortabel gevoel gaat dan door in contact met anderen. Kijk naar het geheel ofwel het hologram. Heb je een vaag gevoel dat er iets niet klopt, verken het en zoek ondersteuning bij het ontdekkingsproces als je het alleen niet helder krijgt.

Jij bent groot in verscheidenheid. Jij bent uniek. Jij kun je open stellen voor wat is. Jij kunt een lichtje laten schijnen in duisternis voor je zelf en anderen assisteren om bij zichzelf te komen. Jij kunt je zuivere gewaar zijn daarin trainen. Verschil waarnemen tussen de eigen beleving en verwerking, het effect daarvan en de beleving van de ander horen en respecteren.

Ik nodig je uit een lijstje met mij te delen met wat op dit moment wat je kunt en waar je beperkingen voelt in je leven.

Evert

Ter inspiratie: Bob Resnick: Introduction to Gestalt Therapy part 5: awareness

In de jaren zestig heb ik een inspirerende en doorleefde training van hem gevolgd in Amsterdam via de Nederlandse Vereniging van gestalttherapie. Wil je meer informatie over begrippen die genoemd worden? Vraag info.

Heling van blokkades, oude wonden, gevoelens plek geven, je zelf kunnen zijn is mogelijk voor iedereen. Kom samen met anderen oefenen en ontdek. Eureka…….. Kom thuis in jezelf. De taal is daarvoor een krachtig middel. Geef ik volgende keren enkele voorbeelden van. Zie o.a. het boek “Gestaltbenaderingen bij het counselen”. Tot ziens in verbondenheid.

Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com  Videosessies.

Zie ook de website: www.degeleroos.nl .

Ken je meer mensen die geinteresseerd zijn in werken aan de eigen persoonlijke vaardigheden in contact, vriendschap of werk? Stuur deze mail door of geef hun emailadres op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s