Aandacht – actie – acceptatie – luisteren en horen – respect

Revolutie in jou contacten

Ken jij de ervaring dat je voelt dat de ander jou hoort. Dat de persoon luistert naar wat je zegt en tot expressie brengt.

Ik ken deze ervaringen vanuit de gestalt training en opleiding. Ik kreeg het gevoel bij mezelf te komen. Ik heb ruimte om te ademen. Ik ontdek woorden voor wat ik voel. Ik voel ruimte voor wat ik voel. Ik voel mij aanwezig en geraakt. Soms zo intens dat er geen woorden voor zijn.

In dagelijkse leven zitten de meeste mensen vast in hun rolpatronen en doen alsof ze luisteren, de luisterhouding, en zijn ondertussen bezig in hun hoofd met hun eigen model van gezondheid (hulpverleners) en wat ze vanuit eigen optiek kunnen doen om je te helpen. Je kunt voelen als er niet geluisterd wordt, naar wie jij bent. Dus geef als oefening aandacht aan wat je voelt als iemand naar je luistert. Is luisteren wel of niet voelbaar Margreet? Soms hebben we zulke nare ervaringen met dat er niet geluisterd wordt, dat we al bij voorbaat aan nemen dat er niet geluisterd wordt en dientengevolge op deze wijze reageren.

Echte aandacht is leren luisteren en invoelen van jezelf in het hier en nu. De eigen woorden te vinden die uitdrukking geven aan je echte wezen ofwel de bron van jou zijn. Uit je denken en de educatieprogramma’s over de werkelijkheid, . Kunnen en mogen zijn in volle acceptatie, dat je heel bent. En dan staan voor jezelf op de weg naar jouw bestemming.

Herstellen van contact houdt in dat we actief luisteren naar de woorden en de gevoelens welke we horen. De klank van de woorden. Dat we stil staan bij hoe de gegeven boodschap resoneert in ons “innerlijk”. Dat vraagt het respecteren van de beleveniswereld van de ander en ons daarvoor openstellen. Open vragen stellen en meevoelen hoe de situatie door de ander ervaren wordt.

Onze onmiddellijke en automatische reacties waar nemen en herkennen als blueprint voor oplossingen die niet meer werken. Voorbij laten drijven. Contact is de waardering van verschil.

Zoeken naar wat daaronder voelbaar is in het verhaal van de ander. Als er een emotie voelbaar is in woorden uitdrukken van bijvoorbeeld “ik voel de emotie ……… en ik herken ……”.

Dat geeft aan de ander de bevestiging en erkenning van de beleving en daardoor kan de ander zich gesteund gaan voelen in de eigen emoties. Geen vastgeroeste reactiepatronen ofwel herkennen dat je in dit reactiepatroon komt. Gehoord voelen door de ander geeft een extatische beleving van kunnen zijn. Geeft een diep doorleeft contact voelen in de herkenning van ons verschillend zijn. Wil jij dat vermogen ook ontwikkelen Margreet.

Dat is de ander weer gaan zien in de puurheid die aanwezig is onder de “sociale gedragslagen”. De “gewoonten” is b.v. “je best doen en dan de ander niet waar nemen”. Je best doen is een raamwerk volgen, die erin is geslopen en op sommige gebieden nuttig is geweest om te overleven. Gewoonten die in het nu beperkend werken in de ontmoeting en het realiseren van wat je wilt op het pad naar jouw bestemming. Dat doorzien van die beschermingslagen en deze herkennen wordt in gestalttermen het “pellen van de ui” genoemd.

Herstellen van de relatie houdt in dat we niet luisteren naar ons denken over elkaar, maar naar ons hart en met open mind de situaties die frictie geven opnieuw gaan verkennen. Assisteren met open vragen en de aandacht richten op de achtergrond waar we ons sluimerend van bewust zijn. Uit ons selectieve denken (vooroordelen of etiket) en opnieuw open waarnemen in de power van het “nu”. Dat is wandelen rond de boom en de verschillen waar nemen vanaf de verschillende posities. Vrij komen van onze automatische reacties gebaseerd op onze nare ervaringen uit het verleden ofwel onze denkramen (Olivier B. Bommel) zoals ik het noem. De werkelijkheid in het nu ontdekken en elkaar daardoor op een dieper level ontmoeten.

Schoonheid, zuiverheid, groei en bloei. De Gestalt Training als een ontdekkingstocht naar meer pure ontplooiing in het nu. We kunnen ons zelf een herkansing geven te genieten van wat is. Oude gebeurtenissen die hangen doorwerken en dan vrijer voelen. Zet zelf die eerste stap en benut de kans te ervaren hoe het is als er gewerkt wordt met dialoog zonder oordeel en als voelbaar wordt in de groep hoe we echt naar onze eigen waarnemingen luisteren, dan er mee oefenen en nieuwe inspirerende ontdekkingen kunnen doen. Ons kunnen verwoorden in de situatie, dat we kunnen staan in onze eigen ruimte en voelen dat we kunnen zijn wie we in essentie zijn.

We kunnen onze wensen meer realiseren in relatie, werk en gezin. Focussen op wat belangrijk is voor ons als persoon. Opeens in de kwantumsprong naar bewust zijn.

Er klikt iets en alles valt op zijn plaats. We zijn op het pad naar onze bestemming.

De volgende verschillende programma’s (zie link hieronder) bied ik aan om ons vermogen tot reageren in de situatie, die vermogens die ons van nature gegeven zijn, te benutten voor het realiseren van wat je wilt in contact, werk, zaken en relaties.

Ik adviseer deelname aan een groep en dat is deels gelinkt aan de keuzes die ik heb en heb gemaakt toen ik tegen blokkades aanliep in groepen op een Sociale Academie in Den Haag met dwangnormen voor “politiserende hulpverlening”. Ik heb risico’s genomen en verwoord hoe ik me voelde. Ik heb me bevrijd uit de dwangnormen.

In een Gestalt-groep is een veilige situatie, waarin als een snelkookpan talloze inzichten en ontdekkingen gedeeld en geoefend kunnen worden in een veilige setting. Indien je tegen andere situaties aan loopt in je leven, kies dan andere mogelijkheden die meer bij jouw situatie nu passen:

Zie de pagina: http://www.degeleroos.nl/Gestalttherapie.html

Heb jij situaties dat jij je niet gezien voelt in een situatie Margreet? Wil je ontdekken hoe jij je het stuur in eigen handen kunt nemen in knellende situaties?

Ik werk met beweging, gebruik van taal, meditatie, (interne) dialoog met de delen van het zelf of de ander (herstel van harmonie en één zijn met jezelf), de gestaltformatie, expressie geven aan voelen, exploreren, helende muziek en rockmuziek, verkennen van identificaties, awareness, herkenning en in beeld brengen van leefpatronen en wat ter plekke boven komt of ingebracht door degene die deelneemt. Tevens met support als de chaos niet te overzien lijkt en enkel de ondersteuning in een veilige situatie nodig is. Je zelf terugvinden en dan in staat zijn anderen te ondersteunen in hun eigen spoor in dit leven,

In verbinding en ik zie er naar uit om jou te ontmoeten op het pad naar het licht en de herinnering aan het realiseren van je kansen en mogelijkheden in dagelijks leven,

Fritz Perls: “Everything is aware process”

Evert van der Weide, gestalttherapeut en mens,

Indien je iets meer van mij als persoon wilt weten. Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm  of  https://www.linkedin.com/home?trk=nav_responsive_tab_home . Ik heb ervaringen met elke situatie waar je tegen aan kunt lopen in dagelijks leven.

Je kunt mijn  artikelen lezen op: https://gestalttherapieblog.wordpress.com/

Zie het boek “Gestalt Therapie Verbatim” van Fritz Perls, Uitg. Bert Bakker 1976. 

“Als een bepaalde ervaring telkens weer naar boven komt is iets nog niet af………..

Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com  In Skype:  evertvanderweide  en in Line: Evert of facebook: Evert van der Weide

Zie ook de website: www.degeleroos.nl  op de eerste pagina onder het kopje: Bewust zijn.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s