Werken aan …… gewaar zijn in de relatie

In aansluiting op de email van vorige week opnieuw weer mogelijkheden ontdekken om je gewaar zijn op te verfrissen en jezelf te zuiveren van oude patronen in de relatie.

Bij het aangaan van een relatie stroomt het voelen en is er de intentie om er iets moois van te maken. Om gelukkig en in verbinding te leven.

Dat kunnen we in het nu realiseren. Daarom eerst enkele stappen om de intimiteit met je partner te vernieuwen.

1. Specificeer wat, wanneer en hoe

2. Maak je behoeften en je verlangens duidelijk

3. Spreek af wie het eerst zichzelf kenbaar gaat maken

4. Zet je in om je partner je liefde te laten voelen

5. Express en experimenteer

6. Stel je open op voor elkaar.

Loslaten dat de ander zou moeten veranderen. Focus op wat je gewaar bent aan voelen in jezelf. Zoek woorden die kloppend voelen en refereren aan je innerlijk voelen. Deel je zelfreflectie vanuit eigen kracht.

Heb je verwachtingen in het contact. Ben je passief aan het afwachten of daaraan voldaan wordt of klaag je dat er niet aan voldaan wordt, waarmee de ander schuldig gemaakt wordt?

Dat kun je veranderen in uitdrukking geven aan wat je nodig hebt in contact zonder de ander te  claimen. B.v. “Ik heb behoefte om je te omhelzen”. Verander verwachtingen (is afwachten) naar waardering voor wat er is. Is actief waarde toekennen aan wat je hebt. Aan datgene zien wat aanwezig is.

Hoe gebruik je in de relatie de taal van het hart?

Als je daar helder ziet wat de relatiepatronen in het nu zijn kun je keuzes maken. Intieme relaties eindigen niet door een gebrek aan liefde. Ze eindigen door depolarisatie ofwel de gevoelsuitwisseling die verstoord raakt door dezelfde vastgeroeste reacties.

Een relatie is altijd vanuit het hart en dat vraagt gebruik van de taal van het hart. Wat de relatie extatisch maakt zijn de verschillen. Als er verwachtingen in het contact insluipen en de uitwisseling verstoort raakt dan komt er lijden. Waardering kan ontstaan als het lijden stopt.

Lijden komt voor uit gevoelens van iets niet hebben ofwel tekort aan attentie hebben. Lijden is een vorm van tekorten voelen. De attractief is afwezig. Stel nu dat je dit kunt omzetten naar iets doen. Niet benoemen wat je mist, maar in je eigen kracht uitspreken wat je nodig hebt. Kun je verschil voelen tussen: “Ik voel me alleen” of “Ik heb contact nodig”

Er ontstaat irritatie, frustratie, emotionele opéénstapeling van gebeurtenissen, de berg wordt steeds groter. Vanuit de opstapeling komt er een overreactie op kleine gebeurtenissen.

Als je de ander gaat labelen dan kom je in het hoofd en de relatie gaat dood. Kom dus uit je hoofd en in je hart. Als je weerstand gaat voelen dan kun jij je realiseren je dat jij dit bent. Uit het patroon van aanvallen en verdedigen in actief zijn in eigen kracht.

Laat in de relatie de ander voelen belangrijk voor jou te zijn.

We hebben bereidheid en ontvankelijkheid nodig om ons eigen deel te zien in wat we doen. Te reflecteren op ons zelf. Te zien wat we doen of niet doen. Gevoelens te herkennen van weerstand, wrok, afwijzing, repressie, rancune. Verantwoordelijkheid te nemen. Eerlijk te zijn met ons zelf.

Start bij ik hou van je. Vergeef mij. Kijk in elkaars ogen.

Dat kan niet bij mind, maar bij woorden geven aan je voelen in de situatie hier en nu en aan wat er in je gebeurt;

Emoties oriënteren ons op wat ertoe doet in ons leven. Vriendschap met je lichaam, je eigen wijze van zijn.

Relationele vaardigheden kunnen we middels training meer ontwikkelen. Door te oefenen met uit te spreken wat je voelt, door te bewegen en tot actie te komen.

Op dit moment van de coronaperiode doe ik de relatiesessies via ZOOM. Ook individuele of groepsconsulten.

Unieke en inspirerende Gestalt weekenden staan weer gepland in 2021 Frankrijk en Nederland met Pasen. Plus gestaltweken Frankrijk/Thailand staan in de planning in dit  2021. Afhankelijk van de Covid ontwikkelingen. Vraag data.

Ik ben Evert van der Weide, woon alweer 12 jaar in Frankrijk en ik heb nu reeds 41 jaar ervaring als Gestalt therapeut. Ik werk met individuele-, relatie-gesprekken, supervisie en ik werk met gestaltweekend /gestaltweek-trainingen in Nederland, Frankrijk en Thailand.

Mijn inspirators zijn Fritz en Laura Perls, Gendlin, Pierro Ferrucci, Assaggioli, Anthony Robbins, Carl Rogers, Walter Kempler (relatie-therapie) (ik heb nog een betaalde sessie bij hem gevolgd) en Alexander Lowen. Ik ben gepassioneerd door de mogelijkheden tot persoonlijke groei voor ieder mens in het actuele moment van nu in dit leven.

Vraag info of maak een afspraak via email degeleroos@gmail.com met naam, adres en telefoon.

Wil je eerst een gesprek en helderheid in wat op dit moment het beste aansluit bij je behoefte aan ondersteuning, training of supervisie, dan kun je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek middels via video-bellen (skype, whats-app, messenger, zoom)

Tot spoedig ziens en een human touch,

Evert

For inspiration: Tony Robbins saves marriages:

https://www.youtube.com/watch?v=tIg7AhfB9_A&ab_channel=Robbins-MadanesTraininghttps://www.youtube.com/watch?v=Jh-eKRGvmCg&ab_channel=TheRealVanDang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s