Inspiratie hervinden in relatie …. in contact.

Vallen en opstaan …. Een nieuwe weg

Vandaag concentreer ik mij op helderheid in eigen voelen. Wellicht voel jij je verward in eigen denken over voelen. Gewoonlijk vindt voelen plaats in een situatie. In een veld in gestalttermen. Stel je voor dat jij in het veld staat en je bent omringt door personen, die een rol spelen in je leven. Bij wie voel je afstand en bij wie voel je nabijheid?

Herbronnen en terug naar woorden vinden bij eigen voelen en de intuïties verkennen. Refereren aan eigen waarnemingen zonder te vervallen in je afhankelijk maken van de bevestiging door een ander.  

Luister naar je zelf, ga in dialoog met je zelf en dan als je de gevoelsmatig de juiste woorden vindt waarmee jij jezelf kunt uitdrukken zonder te oordelen over de ander. Dan kun je verwoorden wat de acties van de ander in jou doen. Waarin jij je positief of negatief geraakt voelt en welke reacties je voelt opkomen.

Etiketteren is het de werkelijkheid versimpelen, vervalsen. Net zoals “oneliners”, of zoals ik het noem “dooddoeners”. Ofwel oordelen op basis van simpele feiten. Ik noem altijd de kaart is niet het gebied. Ieder van ons laat maar een klein stukje van de echte zelf zien ofwel alleen maar de façade, het beeld van jezelf dat je in stand wilt houden. Ik weet dat ieder van jullie veel meer is dan je aan de oppervlakte laat zien. En in veilige situaties zal dat allicht zichtbaar worden, doordat jij je kunt laten kennen. Ik neem ook aan dat je ervaringen hebt gehad op basis waarvan je nu scherp oordeelt. Ik nodig uit deze ervaringen te delen, zodat ik meer kan begrijpen van waaruit je scherp oordeelt, etiketteert, dooddoeners lardeert, want wellicht heb je nare ervaringen meegemaakt. Jij bent oneindig meer dat “je reactie”. Wijsheid is in jou aanwezig. Ontsluier.

Gewaar zijn van welke voor en achtergrond jij organiseert

In de relatie “gaan staan”: de man of vrouw zijn die je bent.

Onder de schillende uiterlijke lagen van de persoonlijkheid, kun je wellicht waarnemen dat er meer aanwezig is. Dat herhaalt zelfde “conflict in relatie, niet begrepen voelen, pijn voelen, alleen voelen staan, verdedigen van “de zelf”, hebben te maken met vastgeroeste reactiepatronen, opvattingen en meningen die opgelopen zijn in opvoeding, onderwijs en werksituatie. In gestalt noemen we dat de voor- en achtergrond configuratie. Als de dialoog met de diepere zelf is verstoord (de waarheid achter de woorden) is het niet mogelijk helderheid en expressie te geven aan jezelf in de leefsituatie. Voor het ontsluieren van de negatieve emotie is liefdevol gewaar zijn nodig, waardoor de balans van positief en negatief zich kan herstellen en je zelf kunt kiezen waar je kunt staan.

Relatietraining, individuele training of groepstraining via video-calling.

In de trainingen gaan we de hele warboel van emoties, gevoelens en denken ontwarren met zuiver gewaar zijn van de betekenis in je leven nu, in dialoog gaan met de verschillende facetten van je zelf. We oefenen met dans, beweging, expressie geven aan jezelf, meditatie en stil staan bij waar je staat zonder oordeel. Blokkades verkennen en erkennen. Met verdiept inzicht en begrip voor jezelf in de oude situatie, kan dat in het hier en nu gezien en losgelaten worden. Wordt je eigen meester(es) en voel het eigen ritme en cadans in contact of relatie. Afstemmen en bewegen. Innerlijk waarnemen. Uiterlijk expressie geven.

De situatie overzien

Deze trainingen zijn enkel voor mensen die willen ontdekken, bereid zijn te ervaren en willen stilstaan bij wat zich in hier en nu aandient. Of je nu therapeut bent en op ervaringsniveau wilt bijscholen, student of behoefte aan extra inspiratie hebt. Als je behoefte hebt om in een voedende omgeving stil te staan bij “ken uw zelf” of aandacht voor “de rode draad” in je leven, dan dragen deze trainingen daaraan bij.

Ik ben Evert van der Weide, ik woonde vanaf 2007 in Thailand en vanaf 2009 in Frankrijk, ik heb nu 41 jaar ervaring als Gestalt therapeut; zie Linked. Ik werk met individuele-, relatie-gesprekken, supervisie en ik werk met specifieke gestaltweekend /gestaltweek-trainingen in Nederland, Frankrijk en Thailand.

Voor info en data over diverse trainingen kun je mij e-mailen degeleroos@gmail.com met naam, adres en telefoon. Wil je wekelijkse e-mails ontvangen of specifieke info (thema van jouw leven) of een inschrijfformulier.

Evert

Voor inspiratie: “Revolution” van The Beatles met subtitles:  

Vind je eigen licht en waarheid. The new revolution.

http://www.degeleroos.nl/Gestaltweek_Frankrijk.htm  folder in voorbereiding

https://www.facebook.com/praktijkvoorgestalttherapie/

Gestaltweek “voedende relaties” 24-31 augustus 2021 in Frankrijk

Opgeven voor 1 mei 2021

Afhankelijk van de corona perikelen op locatie in Frankrijk of wereldwijd via Zoom-video.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s