Bewust zijn heelt  …… bevrijd uit de gevangenis van het denken.

Waarnemen is geen denken

Nu, vandaag richt ik de aandacht op een uitspraak van Fritz Perls: “Bewust zijn heelt” en dat kan ik uit eigen ervaringen bevestigen. Allerlei vage lichamelijke klachten zijn in de loop van de tijd verdwenen door ruimte te geven en bewust te worden van mijn voelen in dagelijks leven.

Aandacht te geven aan voelen in mijn eigen lijf, daar woorden bij te vinden die passen en dan kunnen plaatsen in de context van het zijn in het “hier en nu”.

Ken je ook het gevoel van “ik doe het niet goed”? Ik voldoe niet? Je zou aan verwachtingen moeten voldoen van de ander, de maatschappij enz. En dan de vette worst die voor je neus gehouden wordt en waar je hopeloos achteraan blijft hollen in de hoop dat je beloond wordt.

Verander verwachtingen in waarderingen en je kunt weer genieten en zet elkaar niet langer in de gevangenis van de denkende verwachtingen, waaraan jij of de ander zou moeten voldoen.

Je kunt weer vrij komen van alleen voelen, depressie, somberheid, bi-polaire reacties, lichamelijke of psychische klachten, onwel voelen, tegenstrijdige gedachten, haatgevoelens, spanningen, dwang- ofwel angstige gedachten, mislukt voelen, gevoel van het niet goed te doen, de pijn van bekritiseerd voelen. Stel dat je het heft weer in eigen hand kunt nemen en ontdekken hoe je weer de meester(es) kunt zijn van je eigen welbevinden.

Hier een link naar een oefening om begrip en respect voor gevoelens en emoties te realiseren van jezelf. https://exploringyourmind.com/emotional-canvas-therapeutic-exercise/

De Gestalt-fenomenologische benadering is bewustzijn, opwinding, en betrokkenheid (verantwoordelijkheid en contact) in het moment van het hier en nu moment van het zijn.
Vooraf bepaalde morele normen (perfectionistische idealen, “hoe het hoort te zijn”) zijn een grenswaarde van waarnemingen. Vaak ben je afgescheiden van je directe ervaring, bent je bezig te kijken, te oordelen of het regelen van de situatie en dat verhindert jouw volledige betrokkenheid in het leven nu. Deze normale patronen in het bewustzijn kunnen tot dwangmatige patronen leiden. Zolang deze patronen gewoontes blijven, en daarmee buiten het onmiddellijke bewust zijn, blijven de daaruit voortvloeiende keten van dezelfde reactie’s en hetzelfde gedrag zich herhalen.

Wanneer jij je in acceptatie bewust kunt worden van je gewoonten of een vastgeroeste reactie, kun je beginnen ruimte te nemen en kiezen. Alle situaties worden dan nieuwe mogelijkheden en een grotere vrijheid van keuze. De blokkade, verwarring en versnippering van automatische reactiepatronen geven manieren om terug te keren naar een ontwaakte staat van zijn: bewust, spontaan, en een open mind voor elke nieuwe situatie. Spring je mee………… aanwezig zijn in tegenwoordigheid. Leven in het huidige moment?

Praten tegen je lichaam kan helpen om te herstellen van klachten. Wil je hier meer over lezen dan kan ik je enkele links sturen. Vrij komen van het denken naar beter contact in bewust zijn, staan en luisteren naar je intuïtie, een puur waar nemen van jouw “zelf”.

In verbinding,

Evert van der Weide

Medemens

N.B. Ik ben gestalttherapeut, gestalttrainer, maatschappelijk werker, maatschappelijk werkende met voortgezette opleiding: groepswerk en supervisiebevoegdheid. Ik support mensen vanaf 1980 in mijn eigen praktijk in achteréénvolgens Den Haag tot 2007, Pak Nam Pran, Thailand t/m 2009 en vanaf 2009 in Treignat, Frankrijk en Khao Kalok (onder Hua Hin), Thailand of incidenteel in Nederland tijdens de trainingen aldaar

Zie: http://www.degeleroos.nl/Personalia.htm

In de trainingen, de Gestalt-weekenden of weken kun je ontdekken wie je werkelijk bent en wie je kunt zijn als je de maatschappelijke programmering kunt doorzien en nu vrij kunt kiezen. 

“Op weg naar echt contact met je zelf en de ander in de “o n t m o e t i ng”.

De individuele- en relatie sessies, trainingen in de gestalt-weekends die ik geef zijn voor iedereen die wil  o n t d e k k e n, bereid is te ervaren en wil stilstaan bij wat zich hier en nu in het bewust zijn aandient. Of je nu therapeut bent en op ervaringsniveau wilt bijscholen, als mens thuis wilt komen in jezelf, student bent en behoefte aan extra inspiratie hebt, of gewoon behoefte hebt om in een veilige omgeving stil te staan bij jezelf en aandacht voor een specifiek thema. Weekendtrainingen geven je een kans op nieuwe inzichten en begrip voor  wie je bent tot in de kern van wie je kunt zijn. Ik werk met oefeningen, met beweging, meditatie, expressie geven aan je zelf, in dialoog gaan met de ander, contact maken en wat ter plaatse boven komt. Een ruimte voor jou om te mogen zijn met wat is.  

Welkom bij een inspirerende workshop: (tijdig aanmelden)  

  • Gestaltweekend 27-29 september 2024 in de Allier, France
  • Gestaltweek Frankrijk 20-27 juli 2024
  • Gestaltweek Thailand 21-28 december 2024
  • Supervisie individueel of in groep
  • Trainingsgroep online. Op de woensdagavond. Vraag inschrijfformulier

Interesse: Tel. of sms: +33 (0)6 27 78 62 52 of email degeleroos@gmail.com  Video-calling Skype, Zoom, Whatsapp, Messenger. Vragen of aanmeldingen of info over training en accommodatie email: degeleroos@gmail.com of bel/sms +33 (0)6 27 78 62 52.  

Crosby, Stills; Nash and Young: “Find the Cost of Freedom”

Ik en jij kunnen licht en waarheid vinden in contact. In de echte dialoog. Een revolutie nu.  

http://www.degeleroos.nl/Gestaltweek_Frankrijk.htm  Vraag nieuwe folder aan!  

https://www.facebook.com/praktijkvoorgestalttherapie/   Bel voor een gesprek 

Plaats een reactie